Доброволци може да помагат за обществения ред на Великден в Сапарева баня

DenNews.bg
07.04.2020
размер на текста:

Обмисля се варианта доброволци да помагат за опазване на обществения ред и спазване на мерките срещу разпространението на коронавируса в празничните дни на Великден в Сапарева баня.
Курортната община има на своята територия два манастира и пет действащи черкви.

„Това означава, че наличният полицейски състав в Сапарева баня няма да може да се справи с евентуално струпване на хора пред черквите. Към момента е видно, че повечето хора спазват мерките, но прави впечатление, че нарушения по-скоро допускат възрастните хора, които са и най-уязвимата група. Ето, че в момента има струпване на пенсионери на банкомата и в магазина. Разбирам, че днес взимат пенсии и бързат да си купят храна, но ги призовавам да спазват дистанция и да избягват струпванията. Има полицаи на място, които помагат да няма струпвания и нарушения. Току-що при мен дойде полицейският началник, за да ме запознае с проблема, както и да обсъдим мерките, които можем да вземем за Великден.

Призовавам хората да останат по домовете си. Знам, че е празник, хубав и светъл празник, но нека бъдем отговорни, защото, ако допуснем струпвания на хора в черквите, всичко до този момент може да се окаже, че е било напразно. Аз не мога да разпоредя на свещениците нищо, мога да помоля тях и вярващите да сме по-отговорни. Ще опитаме предварително да проучим нагласите и ако има риск да има струпвания пред и в черквите може да включим доброволци. Те няма да се изживяват като полицаи, а просто ще припомнят на хората да спазват дистанция и да не влизат на един път в храмовете. Трябва ни разум и спокойствие“, коментира за DenNews.bg кметът на Сапарева баня Калин Гелев.

Той обясни, че кризата се отразява изключително тежко на курортната община, която е почти 100% зависима от туристическия поток.

„Местният бизнес е силно притеснен, отчитаме силен спад на събираемостта на таксите и данъците. Все повече хора ме търсят да кажат, че искат да садят градини, тъй като дори и след вдигането на мерките туристите няма да се върнат с магическа пръчка, а имаме много семейства, за които основен източник на заплата и доходи е туризма.
Има такива, които сега са в безизходица, защото искат да садят градини, че поне да могат да подпомогнат домакинствата си с храна и зимнина, но нямат разсад, тъй като са преустановили тази дейност или не са се занимавали, въпреки че имат земя. Надявам се да бъде възстановена работата на пазарите, за да могат хората да си вземат разсад от пазара в Дупница“, обясни още той.

Кметът на Сапарева баня обясни още, че Общината ще направи всичко възможно да подпомогне поне малко социално слабите за Великден. „Поне да ги зарадваме, както беше и досега, с козунаци и яйца. Знам, че не е много, но и Общината изпитва затруднения. В момента храната и лекарствата, които екипите ни и доброволците разнасят по домовете къде се плащат, къде не, защото хората нямат пари. Ситуацията изисква всеки да прави каквото може, дори и да изглежда малко. Няма срамен труд, няма срамно да поискаш помощ“, каза още Гелев.

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети