Полицаи ще дежурят пред банки и пощи заради раздаването на пенсиите

DenNews.bg
07.04.2020
размер на текста:

Създадена е организация в ОДМВР – Кюстендил за гарантиране спокойствието на гражданите и ненарушаване на епидемичните мерки по време на изплащане на пенсиите.
От днес, 7 април, до приключването на изплащането им ще има полицейско присъствие пред банковите и пощенски клонове в Кюстендилска област.


Призоваваме гражданите да спазват епидемичните мерки за отстояние и на опашките е препоръчително да бъдат с маски.

Припомняме, че срокът за получаване на пенсиите бе удължен до 23 април с цел да не се струпват много хора в пощенските клонове заради епидемията от коронавирус.
Графикът за изплащане на пенсиите обхваща периода до 16 април. На пенсионерите, които не са успели да си получат парите до 16 април е осигурена възможност за получаване на пенсиите между 21 и 23 април включително.
В изпълнение на Постановление на Министерския съвет, заедно с пенсиите ще бъде изплатена и еднократна допълнителна сума в размер на 40,00 лв. на 1 246 000 пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за април 2020 г., е в размер до 363,00 лв. включително.
С цел опазване здравето на възрастните хора, но и на служителите на дружеството ръководството на „Български пощи“ ЕАД вече препоръча стриктно да се спазват изготвените графици за изплащане на пенсии. Графиците са налични във всяка пощенска станция. Задължително трябва да се спазва наложеният ред при влизането в салоните на пощенските станции като се спазва безопасно разстояние един от друг (мин. 2 метра), както и да се носят предпазни средства – маски и ръкавици. В случай, че клиентът е възпрепятстван да посети пощенската станция за получаване на месечната си пенсия, „Български пощи“ ЕАД за периода на въведеното извънредно положение може да помогне за изплащане на пенсията в дома на пенсионери над 68 години, съгласно Наредбата за пенсии на НОИ, след подадено заявление в пощенската станция, където пенсионерът получава личната си пенсия; може да изплати пенсия на упълномощен представител на пенсионера, след предоставяне на еднократно изрично пълномощно или нотариално заверено такова; може и да изплати срещу подпис пенсия и добавките към нея до двукратния размер от социалната пенсия за старост, без пълномощно, на съпруг (съпруга), на пълнолетни деца или на родители на пенсионера, които следва да докажат това свое качество като представят документите за самоличност на получателя и на пенсионера.
Във връзка с обявеното извънредно положение, за периода на изплащане на пенсиите в пощенските станции ще бъде създадена организация за приоритетно обслужване на клиенти над 60 години от началото на работното време до 12:00 часа, съгласно приложените графици. Клиентите под тази възраст, както и тези, на които се налага да бъдат обслужвани извън графика за пенсии, трябва да посещават пощенските станции извън този времеви диапазон.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети