Пикът на COVID-19 у нас се очаква по Великден, може да има нови мерки

DenNews.bg
06.04.2020
размер на текста:

19 нови потвърдени случая на болни от коронавирус има за последното денонощие. 6 от тях са приети в болница (210 общо са в лечебно заведение), а общо болните от COVID-19 са вече 541. Увеличението на болните на дневна база е 3,6%, а 30 души от болните са медицински персонал, т.е. 5,5% от всички потвърдени случаи. 17 са лекари, 8 са медицински сестри, а 22-ма са заразени по време на работа, обясни на редовния брифинг генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.
Има още един починал мъж – от Пещера, с придружаващи заболявания, с което починалите са 21. Той дълго време се е лекувал.
Направени са над 15 800 теста, препотвърдените бройки не са повече от 100, каза още Мутафчийски.
Намираме се в златната среда в световен мащаб по обем на тестването, увери генералът. Той даде за пример Латвия и Словения като тестване – по 8000 до 9000 изследвани на 1 милион души. Очакваме 70 000 теста, отделно от 600 000 PCR теста, които чакаме от ЕС. Имаме 11 400 теста в запас във ВМА, добави Мутафчийски. Предстои да се направи справка за ситуацията с тестовете в страната като цяло. Предстои среща на щаба с премиера Бойко Борисов – за докладване на ситуацията, след нея ще е ясно дали няма да има нови мерки. На въпрос какво ще се случи след извънредното положение, след като едва ли коронавирусът ще изчезне напълно, Мутафчийски отвърна, че най-вероятно пикът на епидемията в България ще е по Великден и че се мисли "как ще се излиза".
"Такива отговори няма никъде по света", добави генералът. Попитан дали се очаква втора вълна, началникът на щаба коментира, че по света става въпрос за една вълна, но в Азия има признаци на втора вълна и ситуация "се наблюдава изкъсо".

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети