51 нови случая на коронавирус у нас, за първи път преляха плазма на тежко болен

DenNews.bg
30.04.2020
размер на текста:

51 са потвърдените нови случаи на коронавирус за изминалото денонощие у нас, направени са 1156 PCR теста. Общо случаите на коронавирус вече са 1488, от които 1157 са активни. Това каза началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг тази сутрин. Според Щаба, заразяемостта в България сега е 1,4 - т.е. 1 заразен заразява 1,4 души.
В Плевен новите случаи са най-много - 13, в Пловдив са 12, в София и Видин има по 7. Има и 9 нови разболели се медици, т.е. те вече са 164 общо. В Плевен и Видин има по 1 болен лекар, както и по няколко медицински сестри. В Брестовица има 22 положителни проби, от 85 изследвани - заградени са 2-те улици, където са болните от двете фамилии.
Още 23 души са излекувани, т.е. вече са 266 души.
Починалите за вчера са 4 - 2 в Ямбол, 1 в Плевен, 1 във Видин.
38 медици от 360 в болницата във Видин са болни, което е "сериозен сигнал за недостиг на персонал", призна здравният министър Кирил Ананиев. Затова той пратил писмо до общинските власти и всички РЗИ да мислят за организация да бъде преодолян недостигът на медици във Видин. "Нямам компетенции да командировам или на сила да пращам медицински персонал", каза здравният министър и изрази надежда да бъдат намерени доброволци, които да заработят в МБАЛ "Света Петка". За момента доброволци няма.
Иначе 310 души са приети в болница, 38 от тях са в интензивно отделение.

Вчера за първи път във ВМА се направи набиране на плазма от болни с антитела и вливане на тежко болен. Към тази сутрин болният е в добро общо състояние, без температура, съобщи председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.
Като стратегически обект ВМА има своя кръвна банка и ние се възползвахме от това преимущество, за да удовлетворим интереса на множество доброволци - излекувани и с антитела, защото не всички оздравели имат антитела, каза още Мутафчийски. Той добави, че резултатите от вливането на кръвна плазма ще се проследяват тепърва, след като се натрупа достатъчно опит във времето.

За 24 часа ДАНС и МВР са намерили всички хора, пътували в самолета на България Ер от Амстердам до София, след като се разбра, че една от пътувалите е болна от коронавирус. В момента на пристигането тя нито е имала температура, нито е потърсила медицинска помощ, каза държавният здравен инспектор Ангел Кунчев и обясни, че това е информация от брошурите, която "пишем на 6 езика при пристигането".
Той посочи, че всички, преминаващи паспортен контрол, преминават през скенера на термокамерата, която е чувствителна и е засичала и много ниски отклонения, но в случая не е отчетена повишена температура. Жената и нейната дъщеря твърдят, че болната е имала температура и е потърсила помощ още на летището, но без резултат. "Ако е търсила помощ, след като е преминала през медицинския и паспортен контрол, възможно е", каза Кунчев. Той призова таксиметровите шофьори, возили пътници от въпросния полет, да търсят активно помощ.


Стана ясно, че има преместени в болница възрастни болни от социалния дом в село Гара Орешец. Става въпрос за 4 във Видин, 7 във Враца, а 1 е в "Токуда". Останалите 13 са с отрицателни проби. От 16 души персонал, 3 са с положителни проби. Заради случилото се обаче Щабът ще прати ново указание за работа в старческите домове. Няма напрежение между Щаба и правителството заради подхода към дома в Орешец - мнението на Щаба беше да се лекуват всички в дома, но реално със заповед на премиера Бойко Борисов се е стигнало до извозване на болни към болници.
Д-р Ангел Кунчев се изненада и от изследването на "Активни потребители" за качеството на дезинфектантите на ръце в България. Според него, то не е съвсем коректно. Кунчев извади и статистика за снабдяването със защитни средства - 53 000 специализирани маски, 1 096 000 с по-ниска защита, 87 000 защитни облекла за еднократна употреба, 7 000 за многократна, 16 000 облекла за еднократна обща употреба, 31 000 за многократна обща употреба, над 99 000 чифта очила, над 10 000 защитни шлемове.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети