Унгария плаща на здравните работници бонуси от $1500

DenNews.bg
03.04.2020
размер на текста:

 Унгарският премиер Виктор Орбан отпуска най-големия за страната здравен пакет. Като част от него здравните работници ще получат бонуси от 1500 долара заради допълнителната им работа по време на борбата с коронавируса, информира "Ройтерс".

Отделно Орбан обяви, че Унгария ще отпусне най-големия пакет икономически стимули. Здравните работници ще получат 500 000 форинта (1500 долара) тази година, за да бъдат компенсирани за допълнителната работа и риска, докато се борят с коронавируса, обяви Орбан.

След като десетки хиляди работни места са затворени през март, Орбан отбеляза, че пакетът от икономически мерки е в отговор на кризата и за живота след нея.

Ние ще трябва да създадем толкова работни места, колкото кризата унищожи, каза той пред обществено радио. По думите му в събота ще бъде създаден фонд, а във вторник ще бъдат разкрити подробности за икономическите мерки. Той поясни, че Унгария няма да се присъедини към държави, които безгранично хвърлят пари по време на кризата, а ще се фокусира върху поддържане на икономическа философия, съсредоточена върху работата, защото всички изхарчени пари днес, ще трябва да бъдат възстановявани по-късно.

Не искам страната ми да се върне към базирана на помощ икономика, защото това води до заеми, до задължения, подчерта Орбан.

Унгарският лидер също отговори на критиката на ЕС, САЩ и правозащитни организации относно разширените правомощия, които получи.

"Брюксел се занимава с нас, докато те трябва да са заети с вируса. Извънредните пълномощия на унгарското правителство са същите като на френския президент в мирно време. Ние сме под политическа атака", обясни Орбан.

В Унгария има 623 заразени с коронавирус, а 26 са починали.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети