Борисов: Смекчаване на мерките може да има само след поне 3-дневен спад на новите случаи на коронавирус

DenNews.bg
03.04.2020
размер на текста:

Премиерът Бойко Борисов обясни, че може да има смекчаване на мерките срещу разпространение на коронавируса у нас, като разрешаване на свободно разхождане в паркове и градини, но за целта три дни подред броят на заразените трябва да намаляват.
"Тогава рязко ще издърпаме ограничителните мерки назад. Следващите 2-3 седмици обаче ще е пикът. Все по-тежко ще става и сега не може да разхлабваме мерките. Всяка мисъл да пуснем младите напред, да изградят имунитет, означава - ето тези ще умрат, а тези ще живеят", каза още той.
Той увери, че вчера е излязъл последният му отрицателен тест за коронавирус, който му е втори.
Премиерът коментира и информациите от последните дни, че ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ) може да помогне в борбата с COVID-19. Според него ваксинирането на възрастни хора срещу туберкулоза е противопоказно в момента. Той уточни, че подобна ваксина се прилага на бебета и малки деца и може да докара само проблеми на възрастни хора, които поискат да си я направят.

„Усещам едно изнервяне у хората, разбирам ги, но пикът ще е в следващите 2-3 седмици. Все по-тежко става и ще става. Не само че не можем да разхлабваме, но все по-тежко ще става в следващите 3 седмици", категоричен е той.
"Колкото и да не им се стои на хората вкъщи, колкото и да губи икономиката, в момента най-важно е здравето", подчерта Борисов.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети