В училище през май се връщат само 7 и 12 клас, за да са явят на матурите

DenNews.bg
29.04.2020
размер на текста:

Учениците от 7 и 12 клас ще се върнат в училище през май, за да се явят на задължителните изпити-национално външно оценяване и матурите. За момента не стои въпросът за останалите деца, подчерта шефът на Националният оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.
Той посочи, че към момента са водени три разговора с министъра на образованието, но към момента подробности и конкретен график няма.
По-рано тази сутрин в ефира на Нова телевизия лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов също съобщи, че 7-класниците и зрелостниците ще се върнат в училище за изпитите. Той уточни, че вчера въпросът е бил обсъден на политически съвет на управляващата коалиция, в края на който с Бойко Борисов е решено, че учениците ще се върнат в клас само два пъти - за двете матури, в различни дни.
"Обсъдихме мярката и решихме, че връщането на учебния процес би означавало единствено разпалване на нови огнища и действия, граничещи с убийство. Няма проблем в класните стаи, където децата са на 2 метра и са с маски. Но какво става в междучасията, в коридорите, където контролът е по-малък?", попита той.
Вчера и синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" посочиха, че въз основа на анкета с близо 20 000 участници, че всички ученици трябва да завършат учебната година в режим на дистанционно обучение. Спирането на транспортните връзки между малките населени места е пречка за всяко физическо присъствие на учители и ученици в образователни институции, изтъкнаха от профсъюза.
Оттам смятат, че учениците от 12-и клас могат и е разумно да завършат учебната година, без да влизат в училищата, като само при провеждането на матурите да присъстват "физически". Учебният материал за годината ще бъде взет до 13 май, което обезсмисля тяхното връщане в клас, отбелязват от профсъюза.
От синдиката дори предполагат, че много от учителите вероятно ще откажат да са квестори, тъй като са в рисковата група "55+" и предпочитат да бъдат предпазливи. Това ще бъде проблем за образователните институции.
Преди това родители излязоха с петиция против идеята за връщане на всички деца.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети