В област Кюстендил противоепидемичните мерки се спазват, отчитат от Областния щаб

DenNews.bg
28.04.2020
размер на текста:

487 души към момента са под карантина в област Кюстендил, информират от Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Общият брой карантинирани лица на територията на областта към днешна дата вече е 2 113.
Продължава ежедневното извършване на съвместни проверки от РЗИ – Кюстендил, органите на МВР и представители на институциите, имащи контролни функции. За спазване на въведените противоепидемични мерки се проверяват всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, предоставящи услуги на гражданите.
През изминалата седмица до днес са извършени 65съвместни проверки на обекти, от които една по сигнал. Няма издадени предписания за спазване на противоепидемичните мерки. Към момента не е установено неизпълнение на издадените предписания.
През същия период са извършени 162 съвместни проверки на лица, поставени под задължителна домашна изолация.
Извършени са две проверки на двата общински кооперативни пазара в градовете Кюстендил и Дупница относно спазване на изискванията за функционирането им, въведени със заповед на Министъра на здравеопазването. Не са наложени административно-принудителни мерки.
В изпълнение на дадените препоръки с писма на МЗ и предвид високия риск, свързан с експлоатацията на обектите с обществено предназначение, авто и жп гари, средствата за масов градски транспорт и спирките, през изминалата седмица са извършени общо 11 насочени проверки на територията, контролирана от РЗИ – Кюстендил. При проверките е установено, че 9 обекта работят при спазване на засилените мерки за опазване на общественото здраве, в условията на извънредно положение върху територията на Република България, вследствие разпространението на болестта COVID-19, а 2 обекта не функционират.
Във връзка с писмо на МЗ, относно обезпечаването на персонала на ЦСМП – Кюстендил и неговите филиали на територията на област Кюстендил с лични предпазни средства, през изминалата седмица са извършени проверки на място в ЦСМП – Кюстендил, филиалите в градовете Дупница, Сапарева баня, Бобов дол, Рила и с. Невестино. Установено е, че екипите са заредени с всички необходими предпазни средства в борбата срещу COVID-19.
От Областния кризисен щаб за борба с коронавируса припомнят, че носенето на лични предпазни средства – маски, е задължително за всички лица, когато се намират в закрити или на открити обществени места. Те са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средства, покриващо носа и устата /в т. ч. кърпа, шал и др./ За целите на тази мярка обществени са и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване /в т. ч. всички места, на които се предоставят обществени услуги/.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети