ТЕЦ „Бобов дол“ с намерение да спре горенето на нерегламентирани отпадъци

DenNews.bg
27.04.2020
размер на текста:

 Ръководството на ТЕЦ "Бобов дол" е заявило в писмо до главния прокурор Иван Гешев, че има намерение да спре горенето на нерегламентирани отпадъци след като Върховната административна прокуратура възложи министърът на околната среда и водите да направи проверка в централата и установи нередности.
Проверката бе възложена заради голямата обществена значимост на проблема, свързан със замърсяването на околната среда от дейността на централата и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората, които живеят в населените места в непосредствена близост до съоръженията, съобщават от прокуратурата.

Във върховната прокуратура е получен доклад, в който пише, че със заповед на министъра на околната среда и водите, експерти от Регионалните звена по околната среда и водите в Перник, Враца, София и Стара Загора са извършили комплексна проверка на дейността на ТЕЦ "Бобов дол" .

 


Проверявано е и изпълнението на условията по комплексни разрешителни за горивна инсталация за производство на електрическа енергия и депо за неопасни отпадъци, както и всички нормативни изисквания за съвместно изгаряне на отпадъци.


Установени са били нарушения и неизпълнения от страна на оператора на основни задължения в областта на екологичното законодателство: несъответствие с изискванията на автоматичната система за преустановяване подаването на отпадъци при превишения на нормите за допустими емисии; липса на охарактеризиране на определени отпадъци, образувани от дейността на дружеството. За останалите отпадъци е установено, че липсват съгласувани планове за тяхното пробовземане и изпитване.
Констатирано е било и неправомерно отвеждане на отпадъчни газове в нормален режим на работа през комин, използваем единствено при преходни режими на работа на инсталацията или при авария на сероочистваща инсталация.

В доклада се сочи още, че е издадена принудителна административна мярка за спиране на дейностите по съвместно изгаряне на биомаса и отпадъци със срок на действие до отстраняване на несъответствията с условията в комплексните разрешителни и нормативните изисквания.


От прокуратурата посочват, че главният прокурор Иван Гешев е получил писмо от изпълнителния директор на ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, в което се изразява намерение да се спре горенето на отпадъци и в кратки срокове да се предприемат действия от страна на дружеството за промяна на комплексното разрешително в частта използване на горива и да премахне RDF горивото като част от използваната горивна база, за което се е обърнал и към министерството и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник.


Централата бе проверявана многократно през последните месеци. Проверките бяха по заповед на министъра на околната среда Емил Димитров след разпореждане от Върховната административна прокуратура от края на март.

TEC "Бобов дол" е една от централите, с които в началото на годината Столичната община подписа договор за оползотворяване на RDF отпадъците от завода в София. В началото на април бяха установени нередности и бе наложена забрана за изгаряне на биомаса и отпадъци докато бъдат отстранени нарушенията.

В началото на годината екоминистърът Емил Димитров заяви, че електроцентралата има проблеми с филтрите и ще ѝ бъде наложена забрана за горене на боклук. От централата отхвърляха твърденията, а в края на февруари съобщиха, че екоминистерството им е разрешило отново да горят отпадъци. Тогава от там посочиха, че са изпълнили изискването за изграждане на система за мониторинг на една от двете сероочистващи инсталации и имат ангажимент да монтират измервателни станции за чистотата на въздуха в района на Дупница и Големо село, както и в Бобов дол.

В края на февруари полиция и прокуратура правиха проверки в теца, а срещу изпълнителния директор Емил Христов бе повдигнато обвинение по разследването за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и за разположени на близка площадка тонове италиански боклук. За обяснения по случая в прокуратурата бе извикан и министърът на околната среда Емил Димитров.


В началото на февруари прокуратурата влезе в офисите на дружеството "Брикел" и на "Траш юнивърс" ЕООД в Гълъбово заради контейнерите с италиански боклук, които бяха открити на пристанище Варна-запад без редовни документи. Тогава от държавното обвинение уточниха, че акцията е част от разследването за внос на 127 контейнера с отпадъци от Италия, извършен в нарушение на законовия ред.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети