Върховният съд на Израел отмени следенето на телефони като мярка в борбата с COVID-19

DenNews.bg
27.04.2020
размер на текста:

Върховният съд на Израел нареди на службата за вътрешна сигурност "Шин Бет" да спре следенето на телефони като мярка в борбата с коронавируса, докато не бъде изготвено съответното законодателство, информира "Ройтерс".
Съдът се мотивира с това, че следенето на телефоните представлява голяма опасност и заплаха за личните данни.
Заобикаляйки парламента през март, кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху одобри извънредни регулации, които позволяват на "Шин Бет" да използва мобилни данни за проследяване на движението на хора, заразени с коронавирус.
Технологията, която предимно се използва в борбата с тероризма, позволява на Министерството на здравеопазването да използва събраните данни, за да предупреждава хората.
Приемайки петиции от израелски правозащитни организации, Върховният съд постанови, че правителството трябва да започне да подготвя законодателство до 30 април и да завърши процеса за няколко седмици, ако иска да продължи да следи телефоните на хората с цел спиране разпространението на вируса.
Според съда действията на правителството за следене на хора, които не представляват заплаха, без тяхното съгласие, създава големи трудности и е уместно да се потърси алтернатива, която отговаря на принципите за защита на личните данни и личното пространство.
Позовавайки се на медийната свобода, съдът също постанови, че следенето на журналисти, които са заразени с коронавирус, може да става само с тяхното съгласие. Ако те откажат, членове на медиите могат да потърсят заповед срещу тази практика, за да защитят източниците си.
Асоциацията за граждански права в Израел, една от групите, обърнали се към съда, приветства решението като победа.

В Израел има повече от 15 000 случая на коронавирус и 201 починали.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети