Кметът на Осака предложи само мъже да пазаруват, защото жените много се мотаели в магазините

DenNews.bg
24.04.2020
размер на текста:

 Кметът на третия по големина град в Япония е изправен пред бурна обществена реакция, след като предложи мъжете като по-подходящи за пазаруване на хранителни стоки по време на пандемията с коронавирус, защото жените отнемали твърде много време и допринасяли за пренаселеността в супермаркетите, информира CNN.

Броят на потвърдените случаи на вируса в Япония нарасна през последните седмици и попари надеждите, че първоначалната реакция на правителството е успяла да контролира разпространението му. Към четвъртък в Япония има 11 950 потвърдени случая, включително 299 смъртни случая, според университета Джонс Хопкинс. На 1 март в страната има 243 случая.

 В четвъртък кметът на Осака Ичиро Мацуи намекна, че купувачите на хранителни стоки от мъжки пол ще намалят потенциалното разпространение на вируса, тъй като ще прекарват по-малко време в магазините.
"Жените предприемат по-дълго пазаруване на хранителни стоки, защото разглеждат различни продукти и претеглят коя опция е най-добрата", каза Мацуи пред репортери на пресконференцията на коронавирус в Осака в четвъртък.
"Мъжете бързо грабват това, което им е казано да купуват, за да не се задържат в супермаркета - това избягва близък контакт с другите", добави Мацуи.
По данни на Световната банка жените са 51% от японското население. Япония обаче е на 110-о място от 149 държави в индекса на Световния икономически форум, измерващ степента на равенство между половете.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети