Чехия отваря университетите, фитнесите и библиотеките

DenNews.bg
24.04.2020
размер на текста:

Правителството на Чехия намалява строгостта на режима за борба с епидемията от коронавирус, наред с кампания за тестване на десетки хиляди за COVID-19. Причината е, че последните данни сочат намаляване на новите случаи и има надежда, че ситуацията е под контрол.
Здравният министър Адам Войтех съобщи снощи след правителствено заседание:

- отменя се забраната за пътувания в чужбина, които на са наложителни

- позволява се от петък събиране до 10 души на публични места вместо досегашните двама

- университетите отварят врати в понеделник

- позволява се влизането на чуждестранни студенти и (при определени условия) на граждани на ЕС, пристигащи по бизнес задачи

- ускорява се отварянето на повечето магазини по модел, прилаган в Австрия и Германия; започва се с тези с площ до 2500 кв. м

- фитнеси и библиотеки ще работят отново от понеделник

- търговските центрове, молове и фризьорски салони ще почакат до 11 май

- ресторанти, хотели, театри и повечето услуги ще са достъпни от 25 май.
Остава в сила задължението да се носят маски на обществени места, както и са забранени масовите събирания и събития. Пътуващите зад граница ще трябва да дадат отрицателен тест за коронавируса при пристигане или да се самоизолират за 14 дни. В момента е позволено напускането само за посещение на близки, на лекари и на такива, които пътуват всеки ден на работа в съседна държава.

Епидемиолози не са съгласни с тази промяна, но според Войтех въведените през март строги мерки са предотвратили струпването на тежки случаи в болниците, а бизнесмени и медици призоваха да започне облекчаване на режима. "Успяхме да се справим с пандемията изключително добре на територията на Чешката република", заяви здравният министър.

В четвъртък чехите се стекоха към центрове за тестване на 27 000 души за антитела на коронавируса по програма, целяща да определи колко е разпространена заразата и може ли да започне намаляване на ограниченията в страната с население от 10.7 млн. души.
Интересът към пунктовете, издигнати от армията в палатки, беше толкова голям, че някои изчерпаха капацитета си 15 минути след отварянето. Властите и доброволци призоваха хората да се върнат след няколко дни, а през това време ще се въведе система за записване.

 

Програмата включва всички възрастови групи в 4 района на Чехия - от най-засегнатия до по-леко пострадалите от заразата. Тестовете не са само за хора с подозрение, че са носители или болни, а за всички. Резултатите се очакват в началото на май и би трябвало да покаже и дела на носителите без симптоми.
Ако данните покажат голям брой хора с антитела, това вероятно ще бъде изтълкувано като сигнал, че коронавирусът не е толкова смъртоносен и мерките няма нужда да са толкова строги. Очакванията на властите са този дял да е малък. Подобен тест - но върху много по-малобройна група - в района на Лос Анджелис показа, че 4.1% от пълнолетните американци имат антитела. Това предполага, че заразените са 40 пъти повече от официално обявените данни.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети