От 1000 теста за денонощието при 90 е потвърден коронавирус у нас

DenNews.bg
24.04.2020
размер на текста:

Потвърдените нови случаи на коронавирус за последните 24 часа у нас са 90, 21 от тях са в болница.
Това означава, че към момента 1171 общо са потвърдените случаи на коронавирус т.е. 8,3% увеличение на дневна база, 890 са т.нар. активни случаи. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг.
На първо място по нови случаи е София с 29 болни, но само 3 в болница, 18 случая има във Видин, а 12 са в Плевен, 9 от които контактни на работещи в завод "Мизия". Има 10 нови случая на заразени деца, никое не е хоспитализирано. Имало обаче дете от Бургас, което над 30 дни не може да се изчисти от вируса.
Във Видин са 18 случая. В Плевенска област са 12 случая, от които 9 са от завод "Мизия". Трима са контактни на работещи там.
В Благоевград са 11. В Кюстендил - 5.
В Сливен случаите са 5. В Русе са трима, а в Ямбол двама.
Бургас, Велико Търново, Враца, Перник и Пловдив са с по един случай.
10 нови случаи на деца са: Благоевград - 3, София- 2, Видин - 2, Кюстендил 1, Перник - 1 и Бургас - 1.
Сред медицинския персонал са 129 случая вече, съобщи Мутафчийски, т.е. 11% от всички потвърдено заразени, 34 са новите случаи, 21 са в София.

На въпрос дали увеличеният брой заразени има връзка с повече направени тестове, отговорът беше, че има над 1000 теста за денонощието т.е. увеличение на тестовете. От всичките големи групи обаче повечето са отрицателни - новите заразени идват от вече установени прицелни групи. Иначе, на 200 тествани се намира по 1 - когато не се тръгва вече от установено огнище. Но Мутафчийски отдава пика на "разходката по Великден". На въпрос на БНР дали за празниците в началото на май ще има ново затягане на мерките и евентуално затваряне на градовете, отговорът беше, че щабът "е разтревожен".
Излекувани са 193 души, т.е. 3 нови за последното денонощие. Има нови двама починали, т.е. общият брой вече е 52, но това беше съобщено снощи от Министерството на здравеопазването. Оказа се, че има случай от Велико Търново с изписана от болница жена с две отрицателни PCR проби, която се е върнала обратно положителна, но не се знае дали е реактивирана инфекция или ново заразяване.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети