Германия осигури 77% от заплатата на работниците и компютри за семействата с деца

DenNews.bg
23.04.2020
размер на текста:

 В Германия договориха допълнителен пакет за подпомагане на икономиката. 10,8 милиарда евро ще отидат като данъчни облекчения за бизнеса и допълнително подпомагане на работниците. Семействата ще бъдат подпомогнати да си купят техника като компютри за децата за електронно образование, информират "Ройтерс" и "Гардиън". Германската управляваща коалиция постигна споразумение за допълнителни мерки в помощ на работниците и компаниите.

Работниците, останали по домовете си заради ограничителните мерки, сега ще получат 70-77% от нетната си заплата за четвъртия месец на безработица, което е увеличение с 10% в сравнение с полученото през първите три месеца. От седмия месец те ще получават 80-87% от заплатата си.

Партиите се съгласиха временно да намалят данъчната тежест за кетъринг сектора с намаляване на ДДС за храните и осигуряване на данъчни облекчения за малките компании. Пакетът също включва увеличаване на финансовата помощ на федералното правителство за училищата и учениците с 500 милиона евро, която включва насърчаване на електронното образование и цифровизация. Допълнителният пакет идва на фона на постепенното отваряне на икономиката на Германия. От понеделник сутринта е разрешено да отворят книжарниците, магазините за цветя, дрехи, както и други магазини с площ под 800 квадратни метра.

Германия вече одобри първоначален спасителен пакет от над 750 милиарда евро за смекчаване на последиците от пандемията от коронавирус за икономиката. Правителството за първи път взе нов заем от 2013 г. Починалите от коронавирус в Германия са над 5000, показват последните данни на Институт "Роберт Кох".

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,4 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 169 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,6 млн. случая и над 183 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 713 000.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети