Ген. Мутафчийски е допуснал грешка на сутрешния брифинг: Няма дете с коронавирус в Дупница

DenNews.bg
23.04.2020
размер на текста:

Ген. Мутафчийски е изнесъл невярна информация на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб, обявявайки, че в област Кюстендил за последните 24 часа има две положителни проби на деца, като 3-годишно момче е настанено в дупнишката болница.

Всъщност малък пациент в двете болници в Дупница няма.

Най-вероятно се касае за техническа грешка при подаването на информация от страна на РЗИ-Кюстендил към Националния щаб.


Припомняме, че на Областните щабове и на Регионалните здравни инспекции бе забранено да подават информация към медиите. Това води както до трудности в нашата работа, така и до нагнетяване на напрежение сред гражданите, тъй като обявяването на минимална, а днес и невярна информация, предизвиква въпроси, а отговори не могат да бъдат получени по официален път, така че медиите да не бъдат уязвими за съдебно преследване.


Въпреки „бомбата“ днес, изправила родителите в Дупница на нокти, особено на фона на възобновените детски консултации, директорът на РЗИ-Кюстендил д-р Златко Величков отказа да изясни ситуацията и затвори телефона си с „не мога да коментирам“.

Успяхме да разберем, че най-вероятно „бомбата“ се дължи на техническа грешка, като при подаването на данни за 30 и няколко годишен пациент е сбъркана цифрата.


Успяхме да разберем, че в частната болница към момента няма настанявани пациенти със съмнения или положителни проби за коронавирус.

В общинската болница има трима пациенти с положителни проби. Единият е мъжът от Големо село, който вече е известен и се лекува от дни.

Последните два случая са на мъж от Ресилово, който е установен при тестването на служителите на ТЕЦ „Бобов дол“, след като бе диагностициран мъжът от Големо село. А втората проба е на жена от Смочево, която е била лекувана за друго заболяване в столичната болница „Св. Иван Рилски“, където има огнище на коронавирус.


Положителна проба е дал и мъж от Бараково, който е установен в благоевградската болница, но към момента се лекува в дома си.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети