НОЩ: 3-годишно дете е настанено в дупнишката болница с коронавирус

DenNews.bg
23.04.2020
размер на текста:

Тригодишно дете е настанено в дупнишката болница с положителна проба за коронавирус, съобщи тази сутрин ген. Мутафчийски. 66 са потвърдените случи на коронавирус за последното денонощие у нас, 29 от които са приети в болница.
Общо потвърдените случаи вече са 1081, 6,5% увеличение на дневна база, 841 от тях са активни. Това стана ясно от думите на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Оперативния щаб за борба с коронавируса, който предупреди, че увеличението не е случайно.
22 нови случая са открити в София, 16 са на домашно лечение. В Плевен са 13, като 9 са контактни на работещи в цех "Мизия", има 3 медици и само 1 случай от село Буковлък. Притеснителното е, че в Ловеч има 3 случая в дом за възрастни хора, при село Орешак. Очакват се повече данни за изясняване на ситуацията от утре.
Има 39 болни деца от COVID-19, като има 5 нови случая на деца под 10 години - момченце на 3 годинки е прието в болницата в Дупница и дете на 2 годинки е прието в болница в Пазарджик. При децата по принцип заболяването протича изключително леко, уточни Мутафчийски.

Потвърдени са и 12 нови разболели се медици - 2 от "Пирогов", 1 от "Иван Рилски", който не е бил контактен с отделенията досега, 1 от "Софиямед", 1 от ВМА, 2 от Сливен и 4 от "Велико Търново". На въпрос има ли 17 заразени в клиниката по хирургия в "Пирогов", Мутафчийски обяви, че това е фалшива новина.
190 са вече излекуваните, за последното денонощие има 16 нови излекувани, сред тях обаче няма медици. 3 са новите смъртни случая, с което общият брой става 50. В болница са 262 души, 37 са в интензивни отделения. Мутафчийски предупреди, че има изрични предписания към "Гранична полиция" да се мери температура по летищата, както и ограничения за предстоящия Рамазан - има предписание от Главното мюфтийство да бъдат затворени всички джамии.
Във "Филиповци" и във "Факултета" се търсят нови семейни огнища - и вчера "определено" са открити положителни случаи и РЗИ препоръчва блокадата на кварталите да остане.
Бързите тестове се ползват само за епидемиологично проучване, не за откриване на болни, подчерта началникът на Националния оперативен щаб, който е и началник на ВМА. Но на въпрос какво е станало в "Иван Рилски" и дали онкоболен пациент със симптоми в лечебното заведение не е бил тестван 10 дни с PCR, отговорът на РЗИ беше, че не може да е сигурно, че този пациент е нулевият пациент. "Такова изследване се прави по решение на лекуващите лекари", каза началникът на РЗИ София д-р Данчо Пенчев. Трябва да се спазват правилата за работа - тези неща се случват в други отделения, не в отделенията за COVID-19, защото колегите подценяват заплахата, предупреди националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
В болница "Св. Иван Рилски" ще има прием на онкоболни и в клиниката по хематология, но при строг филтър, каза още Пенчев.
В БАН работи екип за ваксина срещу COVID-19, но в много ранна фаза, като и за лекарства. А що се отнася до лечение с кръвна плазма, трябва пул от 5000 пациенти, а в България няма официално толкова изписани. Д-р Кунчев посочи, че се работи за указания и протокол за лечение с кръвна плазма. Мутафчийски предупреди, че България ще преоцени тактиката си за ползване на хидроксихлорохина и антибиотика "Азитромицин" заради съобщенията за опасни странични ефекти. В България тези препарати се ползват само в болница, при строго наблюдение, включително ежедневно кардиологично.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети