Китайска писателка получи смъртни заплахи, след като обяви, че ще пише книга за Ухан и коронавируса

DenNews.bg
22.04.2020
размер на текста:

 След като Ухан беше изолиран от света, известната китайска писателка Фанг Фанг започна да пише онлайн дневник за трагедията с коронавируса, която се разиграва в родния ѝ град. Написаното привлече десетки милиони читатели, но сега, когато предстои да бъде публикувано в чужбина на няколко езика, тя е изправена пред националистически реакции в родината си, пише БГНЕС, позовавайки се на АФП.

 

Според критиците, 64-годишната писателка, който през 2010 г. е удостоена с най-престижната литературна награда в Китай, предоставя допълнителни козове в ръцете на онези държави, които атакуват Пекин по отношение справянето с пандемията.

Затворена в Ухан за една седмица, после за месец, после за двама, Фанг Фанг търси утеха с думи.
Романистът нарича Ухан дом повече от 60 години. На 23 януари, когато огнището на коронавирус, което скоро ще се превърне в пандемия, излезе извън контрол, Китай карантира града си от 11 милиона жители- Много от тях изпаднаха в паника, стичайки към супермаркети или бягайки в други градове, преди да започне блокирането.

Болниците вече бяха под напрежение. Кашлиците, трескави пациенти препълниха коридорите, докато лекарите се бореха с недостатъчно защитно оборудване и оборудване за тестване.Всички погледи в Китай се насочиха към разрастващата се катастрофа на Ухан. 

На 25 януари Фанг Фанг започва да пише дневника си.
Това, което започна като отражение на собствената й скръб, гняв и безпокойство, се превърна в прозорец към живота и смъртта в Ухан. Нейните разсъждения имат над 4 милиона последователи във Weibo, китайската платформа за блогове и много повече в WeChat, приложението за социални медии, където хиляди коментари заливат всяка от нейните статии в момента на публикуването им.

Нейният е глас с рядка автентичност, противоотрова срещу потопа от китайска пропаганда, която празнува победата на страната над коронавируса. Тя плаче, тя вика, описва трупове в торби, които се влачат се и изгарят, докато техните близки скърбят сами. Тя проклина онези, които са скрили истината и няма да се извинят, дори когато хиляди умират. Докато държавните медии тръбят истории на герои и оптимистични лозунги, Фанг Фанг говори ясно за страданията на нейния народ. Това, което започна като отражение на собствената й скръб, гняв и безпокойство, се превърна в прозорец към живота и смъртта в Ухан. Нейните разсъждения имат над 4 милиона последователи във Weibo, китайската платформа за блогове и много повече в WeChat, приложението за социални медии, където хиляди коментари заливат всяко от нейните записи в момента на публикуването им.

Фанг Фанг описва почти всяко влизане по един и същи начин.

Днес е третият, двадесет и вторият, петдесет и шестият ден на изолацията ми, отбелязва тя. (Понякога тя добавя: „Небеса, толкова дълго ли беше?“) Тогава тя говори за времето: сняг или вятър или нежно слънце, всичко това, което прави Ухан толкова прекрасен през пролетта.

Тя описва какво е видяла и чула през тези дни, често споменавайки разговори с приятели лекари, които остават неназовани заради тяхната безопасност. Една сутрин тя се събужда от новината за драстичния спад на инфектираните и получава три текста от лекар. "Вече е под контрол, невероятно!" той казва.

Но малко по-късно той пише: „Прекалено бързо е, нали? Твърде невероятно! Страх ме е да повярвам. “

И час или повече по-късно той й казва: „Погледнах по-внимателно, числата на Ухан спаднаха, защото промениха стандартите за диагностика… Обърнете внимание на утрешните числа“

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети