Учени: Ще имаме ваксина срещу новия коронавирус, тя е единственото оръжие срещу пандемията

DenNews.bg
22.04.2020
размер на текста:

Топ британски учен е изрази силна увереност, че ще бъде създадена ваксина срещу новия коронавирус.
Професор Робин Шаток от Катедрата по инфекциозни болести към Имперския колеж в Лондон е лидер на екип от британски учени, които в момента работят по разработването на ваксина.
Шаток отбеляза, че Covid-19 е по-лесна мишена от заболявания като СПИН или инфлуенца.
"Мисля, че ние сме много уверени, че ще излязат някои ваксини и ще работят", коментира експертът пред радио Би Би Си.
По думите му има много групи, които работят с различни подходи. Той подчерта, че вирусът не е толкова трудна мишена в сравнение с някои други заболявания.
"Основният резултат е, че не изглежда да се променя толкова много. Така че това е мишена, която е в нашето полезрение и е много различна от инфлуенцата, която се променя всяка година", поясни Шаток.
Професорът каза, че докато този вирус стои относително стабилен, ще бъде много по-лесно да бъде атакуван с ваксина.


Междувременно британските власти обявиха, че дават повече от 40 милиона лири за два британски проекта по разработване на ваксина срещу новия коронавирус - с едно изпитание, което ще започне тази седмица, съобщи Би Би Си.
Един от тези проекти, ръководен от департамента по заразни болести на "Импириъл Колидж" (Imperial College), апелира за доброволци.

Търсят се здрави хора на възраст между 18 и 55 години, като на одобрените кандидати ще бъдат изплатени до 625 паунда за участието им.


Френският имунолог Ерик Вивие от многопрофилната болница в Марсилия междувременно заяви, че единственият начин човечеството да се справи с пандемията е масовото прилагане на подходяща ваксина, пише изданието Сайънс алърт, цитирано от БТА.

Вивие основава вижданията си на факта, че преболедувалите от новия коронавирус не изграждат подходящ имунитет. На човешкия организъм са му необходими 3 седмици за образуването на достатъчно количество антитела против подобни съдържащи РНК вируси, като SARS-CoV-2. Но дори и тогава те траят до три месеца.
Дори и при изработването на антитела, съществува риск те да изострят заболяването. Засега не е известно кои антитела са по-ефикасни срещу заразата - тези, които са преболедували от леката или от тежката форма на заболяването.
Като се вземат предвид всички тези неизвестни, експертите се съмняват, че с времето може да бъде изграден групов имунитет на населението спрямо COVID-19. Поради тази причина най-ефикасното средство срещу заразата ще се окаже масовата имунизация с надеждна ваксина.

По колко ваксини се работи

Порталът за наука на българското Министерство на образованието и науката информира, че към 8 април 2020 г. на глобално ниво са обявени 115 кандидати за ваксина, от които 78 са потвърдени като активни, а 37 са непотвърдени (състоянието на развитието не може да бъде определено от публично достъпни или собствени източници на информация). От общо 78 потвърдени активни проекта, 73 в момента са на изследователски или предклиничен етап.
Коалицията за иновации за подготвеност за епидемия (CEPI) работи със здравните власти и с разработчици на ваксини от цял свят, в подкрепа на разработването на ваксини срещу COVID-19. CEPI поддържа информационен преглед на дейността по разработването на ваксини за COVID-19 в световен мащаб, се уточнява в научния портал.

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети