Днес отбелязваме Деня на Земята, дори и вкъщи можем да направим нещо полезно за общия ни дом

DenNews.bg
22.04.2020
размер на текста:

На 22 април отбелязваме Деня на Земята, като тази година това е 50-то издание на кампанията, а през 2020 г. нейният надслов е "Действия срещу изменението на климата – огромното предизвикателство на нашето съвремие“.
Изменението на климата е предизвикателство за бъдещето на човечеството и за функционирането на животоподдържащите системи, които правят планетата обитаем. Тази година отбелязването става в условията на извънредни мерки заради епидемията от коронавирус. Това е и една от причините EARTHRISE (глобалното движение за изменение на климата, водено от младежки климатични групи в координация с Earth Day Network - глобалния организатор на Деня на Земята) да постави нов глобален стандарт за Деня на Земята 2020 г.
„Време е за смели, креативни и иновативни решения. Това изисква действия на всички нива - от бизнеса до местните власти и правителствата. Всеки отделен човек също има реално влияние и сила като потребител, избирател и член на общност в името на промяната. Светът се нуждае от нас и нашите действия. Има толкова много неща, които всеки може да направи, за да защити и помогне за възстановяването на планетата: участие в почистване; присъединяване към най-голямата гражданска научна инициатива в световен мащаб (Earth Challenge 2020); провеждане на местно събитие! Дори оставайки вкъщи и поддържайки социално дистанциране, все още можем да упражним нашата отговорност да действаме в полза на околната среда. Независимо къде се намираме, ние можем да направим промяната!“, призовават от МОСВ.


Каква е историята на Международния ден на Земята?

С инициативата се поставя началото на модерното движение за опазването на околната среда. Първото отбелязване през 1970 г. дава началото на вълна от действия, включително приемането на решителни закони за опазване на околната среда в Съединените щати. Скоро след това много държави приемат сходни закони.
Денят на Земята продължава да има голямо международно значение, като през 2016 г. Организацията на обединените нации /ООН/ е избрала Деня на Земята за ден, в който да бъде подписано историческото Парижко споразумение за изменението на климата. Днес Мрежата на Деня на Земята работи с повече от 75 000 партньори в над 190 държави.

Как всеки може да се включи в отбелязването на Деня на Земята?

Бъдете домакин или посетете виртуално обучение на екологична тема, като загуба на биоразнообразие, замърсяване с пластмаса, хранителни отпадъци, продоволствена сигурност, качество на въздуха, популации на насекоми, качество на водата и местни въздействия върху климатичното изменение.

Друга възможност е обсъждането в семейството на действията, които може заедно да се предприемат.

Организирайте "Предаване на живо" на вашите собствени разходки сред природата или проучване в задния двор, съветват още от екоминистерството. Хората може да разкажат за растителните и животински видове в градските квартали и как могат да защитят местообитанията им.

Научете за въздействието на вашия избор на храна и нашата хранителна система, докато готвите вкусни зеленчукови ястия, съветват още организаторите на инициативата. Желаещите да се включат могат да изследват нови рецепти на растителна основа или да пресъздадат любимите си семейни рецепти с алтернативи на растителна основа. Интересно предложение в ситуация на физическо дистанциране е да се организира готварски клас на живо в социалните платформи за семейство и приятели.

Научете техники за запазване на храни като консервиране, мариноване, сушене и замразяване, за да се насладите на плодове и зеленчуци през цялата година и да сведете до минимум хранителните си отпадъци, съветват още организаторите. Ако имате възможност, бъдете доброволец или дарете, за да облекчите хранителната несигурност във вашата общност.

Художествени занимания също са добра възможност за отбелязване на деня, отбелязват от МОСВ. Използвайте повторно материали от къщата си, превръщайки ги в нови елементи; направете бижута, чанти или стойки за саксии, съветват те. Друга идея особено за децата е да начертаят или нарисуват начина, по който искат да изглежда устойчивото бъдеще. Могат да напишат и креативна история за това, какъв е този свят.

Сред вариантите за малките участници в отелязването на деня е да направят арт проект с предмети от природата, като листа, клонки и др. Може съвместно малки и големи да направят и украсят нова готварска книга с рецепти на растителна основа, която семейството да използва.

Образователните филми за природата са друга възможност в дните на самоограничения. Гледайте документални филми за опазване на околната среда или програми за животни и проучете начините за защита на любимите ви животни, препоръчват организаторите. Интересно, особено на децата, може да е и включването във виртуално обучение от зоопарка или аквариума, където може да се научи за животните и техните местообитания.

Интересни видеоклипове с разкази за питомците на Столичния зоопарк могат да бъдат намерени в профила му във Фейсбук. Много от регионалните музеи имат отдел "Природа" и в страниците си в социалните мрежи също предлагат различни видеа и интересни фотоистории.

Занимателна дейност за малки и големи, които живеят в къща или кооперация с двор, би било и проучването на местните опрашители и растенията, а след това и изработването на проект за опрашителна градина в двора.

Един от най-големите замърсители е пласмасата. И в тази дейност могат да се въведат промени, които да намалят отпадъците. Такива инициативи биха били семеен одит на пластмасата в дома. Пребройте колко пластмасови контейнери, опаковки, бутилки и торби закупувате за вашата кухня и баня, предлагат организаторите. При следващата си покупка в магазина за хранителни стоки или при онлайн поръчка, потърсете продукти, опаковани по щадящ околната среда начин, съветват още от МОСВ. При поръчки за храна за дома може да се помоли да не се поставят пласмасови прибори, отбелязват още организаторите на инициативата.

"Наука с помощта на гражданите" е невероятен начин хората по света да допринесат за ценни научни изследвания, посочват още от инициативата. Те съветват желаещите да изтеглят приложението Earth Challenge 2020 и да съберат данни за качеството на въздуха и замърсяването с пластмаса. Друга възможност е да се използват учебните планове за качество на въздуха и пластмаса за забавни занимания, които родителите да направят с децата си

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети