Няма повишение на радиацията у нас заради пожарите край АЕЦ „Чернобил“

DenNews.bg
21.04.2020
размер на текста:

Пожарите горят от началото на месеца. Снимка: Архив

Няма опасност за страната ни след пожара край бившата АЕЦ "Чернобил". Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерския съвет, причина за който стана информация, появила се в социалните мрежи относно пожарите близо до Чернобил и опасността от радиация в България заради североизточния вятър, който преминава през страната ни.
"Получих много лични обаждания и предложих на премиера да направим тази пресконференция. Пожарът край Чернобил, възникнал на 4 този месец и обхванал няколкостотин декара гора, вече е погасен. Радиационната обстановка в България е в рамките на нормата. Стойностите на радиационния гама-фон, измерен от Националната автоматизирана система за мониторинг и постовете за радиационно наблюдение и оповестяване, са в нормалните за страната граници, а именно 0, 008 до 0, 040 микрофибърта за час. Всеки ден наблюдаваме радиационната обстановка и в момента тя е в рамките на нормата", обясни директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Той уточни, че в страната има 29 станции за измерване.
От своя страна директорът на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов уточни, че още от 5 април НИМХ е задействал системата за ранно предупреждение при ядрени аварии, която тогава показала, че максималната концентрация, която ще пристигне в България ще бъде на 8 април.
"Въздушният пренос е от Североизток, т.е. от Украйна към България, но отново системата показва, че няма да има абсолютно никакви промени в естествения радиационнен фон. Концентрацията, която ще пристигне с въздушните маси, е толкова малка, че не може да бъде отчетена", каза още проф. Брънзов. И подчерта, че няма изменение на радиационния фон в България.

"Сами разбирате, че това беше важно да бъде изяснено за всички български граждани, които и без това се намират в една напрегната ситуация около коронавирус епидемията и такива допълнителни стресове не са нужни. Ще бъдете известявани своевременно, ако има някаква промяна в това отношение. Такава опасност теоретично дори не съществува", подчерта ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети