СЗО още няма категорично мнение за произхода на новия коронавирус

DenNews.bg
21.04.2020
размер на текста:

Световната здравна организация обяви днес, че на този етап не е възможно да се определи точният произход на новия коронавирус, предаде Ройтерс.
Към днешна дата не може да бъдат направени никакви заключения, заяви Такеши Касаи, директор на СЗО за региона на Западния Тихи океан. Все пак налични доказателства предполагат животински произход, заяви той на онлайн пресконференция.
Световната здравна организация предупреди още днес, че всякакви мерки за облекчаване на карантината, обявена заради коронавируса, трябва да се предприемат постепенно и посочи, че ако ограниченията бъдат премахвани прекалено бързо, отново ще има увеличаване на заразените
Карантинните мерки доказаха, че са ефикасни и хората трябва да са готови за нов начин на живот, за да може обществото да продължи да функционира, но в същото време коронивирусът да бъде държан под контрол, каза Такеши Касаи.
Докато не бъде намерена ваксина, процесът на адаптиране към епидемията ще се превърне в "новото нормално", каза той на онлайн пресконференция.
Вчера ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди, че най-лошото все още предстои във връзка с пандемията от коронавируса. Това предупреждение идва в момент, в който редица страни по света започнаха да облекчават ограниченията, въведени заради пандемията, предаде Асошиейтед прес.

Ръководителят на СЗО не уточни защо смята, че пандемията, заразила близо 2,5 милиона души по света и отнела живота на над 166 000 души, може да се влоши. Някои обаче вече обърнаха внимание към бъдещо голямо разпространение на заразата в Африка, където здравните системи са по-малко развити.
Шефът на СЗО припомни, че преди век испанският грип е отнел живота на 100 милиона души по света. "Но сега ние имаме технология, ние можем да избегнем подобно бедствие, ние можем да предотвратим този род криза", каза той.
"Вярвайте ми. Най-лошото е все още пред нас", заяви той. "Нека да предотвратим тази трагедия. Това е вирус, който много хора продължават все още да не разбират", предупреди той.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети