Кюстендилски съдии обясниха на ученици какво е домашно насилие в онлайн лекция

DenNews.bg
15.04.2020
размер на текста:

Окръжен съд – Кюстендил проведе видеоконферентна връзка с ученици от ПМГ „Проф. Ем. Иванов“ в Кюстендил на тема „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите“, като част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2019/ 2020 г.”. Срещата се проведе във виртуалната „Стая на психолога“ на училището, като част от дистанционното обучение на учениците в период на извънредно положение в страната. 

Административният ръководител на Окръжен съд – Кюстендил, съдия Пенка Братанова откри виртуалната среща с учениците, психолога на ПМГ Лилия Механджийска и заместник- директора по Приобщаващо образование Михаела Владимирова.
„Образователната програма на съдебната власт има за цел да увеличи правната култура сред учащите младежи, да провокира и насочи вниманието им към осъзнаване значението на законността и справедливостта. Затова и Окръжен съд – Кюстендил насочва усилията си към повишаване на Вашата информираност за структурата и функциите на съдебната власт в България. Същевременно, независимо от условията на извънредно положение, ние успяваме да се организираме и да работим използвайки технологиите, свидетелство за което е и нашата среща“, обясни съдия Братанова.
Младши съдия Калин Василев говори по темата „Домашно насилие“, като посочи, че делата за защита от домашното насилие са сред тези, които се гледат от съда без отлагане в периода на извънредно положение.
Василев даде практически насоки кои органи осигуряват защита и съдействие при случаи на домашно насилие. По време на видеоконферентната връзка, учениците разбраха какво означава „насилие“ по смисъла на закона и как се задейства съдебната процедура, за да се постигне защита на жертвата и да се накаже насилника. Съдия Василев обясни какви мерки за защита и за преустановяване на насилието постановява съда. Молбата за защита от домашно насилие трябва да постъпи в съда в едномесечен срок от самото действие на насилие, а при данни за опасност за здравето на жертвата, съдът издава Заповед за незабавна защита, в рамките на 24 часа. Важно е да се знае, че не се дължи такса за разглеждане на делата по Закона за защита от домашно насилие.
Съдът, в лицето на съдия Пенка Братанова и младши съдия Калин Василев прикани учениците и техните учители, при случай на домашно насилие да действат бързо и да потърсят съдействие от компетентните органи, защото Законът доказа във времето, че действа и осигурява защита на жертвите.
В края на дистанционното обучение стана дума и за интересите на учениците към професията „съдия“, изобщо към специалността „право“. Много от участниците във връзката са членове на Читателския клуб към ПМГ и имаха въпроси към съдия Калин Василев и като автор на поезия и проза. Той има две издадени книги до момента и е носител на много награди от различни литературни конкурси. Той препоръча на учениците да пишат, да участват в конкурси и да прочетат любимата му книга „100 години самота“ на Габриел Гарсия Маркес.
Председателят на Окръжен съд – Кюстендил, съдия Пенка Братанова препоръча на учениците да имат в библиотеката си „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети