Ню Йорк и още 5 щата вече обмислят отмяна на ограниченията

DenNews.bg
14.04.2020
размер на текста:

Ню Йорк и още 5 щата на Източния бряг на САЩ вече обмислят отмяна на ограниченията заради коронавируса, предаде БГНЕС, позовавайки се на BBC.
Губернаторите на Ню Йорк, Ню Джърси, Роуд Айлънд, Кънектикът, Делауеър и Пенсилвания обещаха, че подходът им към свалянето на карантината ще бъде "изключително предпазлив". Обсъждането на отмяната започна веднага, след като кривата на броя на заболелите и жертвите спря да се изкачва. То върви на фона на новината, че починалите от COVID-19 само в Ню Йорк вече са над 10 000.
Администрацията на Доналд Тръмп издаде заповед да се спазват редица мерки за социална изолация до 30 април. Въпреки това има дискусии кога трябва да бъде обявен края на ограниченията, като трите щата на Западния бряг на САЩ вече планират началото на връщането към нормалния ритъм на живот. Тръмп твърди, че по конституция решението е негово, но в основния закон на САЩ пише, че отделните щати са отговорни за контрола на обществения ред и безопасност. Според юристи, това означава, че всеки щат може да не се съобрази разпорежданията на президента за социална изолация. Ню Йорк е епицентъра на заразата в САЩ. Щатът е близо до достигането на 200 000 регистрирани случая, като там вече починаха над 10 000 души. Въпреки това, губернаторът на щата Андрю Куомо каза, че "най-лошото е приключило."

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети