19 нови случая на коронавирус у нас, деветима са настанени в болница

DenNews.bg
14.04.2020
размер на текста:

За последните 24 часа 19 са новите случаи на заразени с коронавирус, от които 9 души са приети в болница. Няма нова област в разпространението на заразата. Общо случаите в страната за 695, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг.
Заразените сред медиците са 37 души. Последно положителен тест е дала акушерка на 43 години от Центъра за спешна медицинска помощ. Масовото тестване на персонала продължава, като вече половината са тествани.

Излекувани са 81 души. Сред тях има 10 нови - 8 мъже и 2 жени. Те са: един от Военномедицинска академия в София, петима от Варна, двама от Бургас и по един от Сливен и Добрич.

Починалите са 35, сред които има 4 нови случая, последният в Смолян. Това са мъж на 43 години от Пещера с придружаващи заболявания диабет и хипертония, мъж на 68 г. в "Пирогов" с хронична бъбречна и мозъчно-съдова недостатъчност, мъж с хронични заболявания от Смолян на 85 години и жена на 73 години онкологично заболяване, диабет и сърдечна недостатъчност пак там.

В болница са настанени 194 души. В София са 122 хоспитализирани. 28 от тях са в интензивно отделение.

Ген. Мутафчийски изказа благодарност на Американското посолство, което дари 6500 PCR теста, които вече са на митницата и се освобождават.

"Мерките в цял свят с една две седмици следват нашите стъпки, колкото и претенциозно да звучи - това е факт. Има тревожни сигнали от Русия и Турция. Във Франция се говори за отхлабване на мерките, при нас никога не е забранявано това - позволено е събуждането на строителния бизнес. Същият дух е в Австрия, отварят магазините, които при нас не са били затваряни. Масово се обявява продължаване на извънредното положение. Бяхме много критикувани за това да препоръчаме удължаване за още 1 месец, но това е балансиран подход, който ежедневно се коментира. Няма начин да се удовлетворят претенциите на всички, трябва ни най-добрата формула" , коментира ген. Мутафчийски.

Той напомни, че министърът на здравеопазването е разширил заповедта си и вече в страната има 11 нови лаборатории за PCR тестове.
"Това дава още по-голяма възможност за обхващане на по-големи групи от населението за тестване при поява на огнище", допълни той.

Относно акцията в Банско, началникът на щаба обяви, че са тествани 4000 граждани, като може да се увеличи броят им.

"Интересно е , че от 344 проби - 28 са положителни, което е 8,4 процента от изследваните. В момента са с активна инфекция само трима, с изкарана инфекция - 17 души и преболедували сравнително скоро са 8 души. Фактът, че около 8 процента са имали среща с вируса, къде по-скоро, къде отдавна значи, че ние не можем да спрем циркулацията на вируса, но успяваме да я задържим под контрол, за да е на най-ниска цена. С възможно най-малко жертви, най-малко претоварване на болниците и т.н. Интересно е ако сравним резултатите с Германия в град с мерки като при Банско - при тях средният процент на положителни проби е 16", допълни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев

В армията продължават проучванията, съобщи ген. Мутафчийски. От кораба, който се завърна в наши води, няма положителен военнослужещ. Всички военни се освобождават за домашна карантина като останалите български граждани.

В момента много активно върви подготовката, най-вече на Министерството на здравеопазването, за режим на възстановяване на ваксинацията на новородените и женските консултации. Това трябва да се случи след празниците. Следва постепенно отваряне на болниците за планови консултации и лечения. Хемодиализи и спешни манипулации не са забранявани, както и химиотерапия и онкология, напомни ген. Мутафичйски. Сега се изработват механизмите, по които болниците ще подновят своята дейност за обслужване на населението, обобщи той.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети