Десето денонощие пожар край АЕЦ Чернобил е неконтролируем

DenNews.bg
13.04.2020
размер на текста:

Десето денонощие украински пожарникари са безсилни в овладяването и потушаването на голям горски пожар, обхванал затворената зона около бившата АЕЦ Чернобил.
До момента над огъня са изсипани 400 тона вода, но пламъците продължават да се разпространяват. Това съобщи днес украинската държавна служба по извънредните ситуации.
Все още горят тревите и дървета в отделни огнища на територията на три лесничейства. В гасенето участват 366 души с 88 единици техника, включително 3 самолета Ан-32П и 3 хеликоптера.
Радиационната обстановка в Киев и Киевска област по данни на спасителните служби е стабилна, експозиционната доза и съдържанието на радиоактивни вещества във водата не надхвърлят допустимите стойности.
Пожарът избухна на 4 април в гората край Чернобил и се разпростря на 20 хектара в залесена зона близо до централата, а в друга зона обхвана 90 хектара. Първоначално радиацията в района се покачи с 16 пъти над нормата. Общата площ на блокираната зона около АЕЦ възлиза на близо 2600 кв. километра. В тези местности горските пожари не са рядкост, основно се свързват с "паленето на треви от страна на несъзнателни граждани".
Украинската полиция съобщи, че е задържала 27-годишен жител на село недалеч от Киев, заподозрян като виновник за сегашните пожари. Образувано е наказателно дело и случаят се разследва.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети