Над 2700 глоби за нарушение на мерките до момента, 702 са досъдебните производства

DenNews.bg
13.04.2020
размер на текста:

Над 2700 глоби са наложени от началото на извънредното положение преди месец досега заради нарушения на наложените ограничения, стана ясно от думите на началника на Главна дирекция "Национална полиция" в МВР Христо Терзийски.
В интервю за Нова телевизия главен комисар Терзийски съобщи, че издадените актове за нарушение на Закона за здравето до момента са 2780, като това включва както нарушения на карантината, така и влизане в паркове и градини, неспазване на дистанция и т.н.
Досъдебните производства за нарушаване на наложена от властите карантина са 702, каза Терзийски и уточни, че данните са към 17 ч вчера. Присъдите за нарушаване на изолацията вече са три - две са пробация и една - пробация с глоба.
В отговор на въпрос главният комисар обясни, че случаите, в които МВР използва трафични данни за установяване на нарушения на карантина, са изключително малко: "Не процент, а промил." По думите му до 7 април властите са извършили справки за трафични данни 14 пъти при общо около 70 хил. души, които са преминали карантина в страната. Във всички случаи се установило, че има нарушение на изолацията. Приемането на законовите промени, които позволиха използване на трафични данни без предварително разрешение от съда, а само при последващ контрол, предизвикаха множество критики заради опасения от злоупотреби от страна на властите.

Процесът на проследяване не е основен способ за установяване на нарушение и не е автоматизиран по никакъв начин, увери шефът на полицията. Той обясни, че до проверка се стига едва след като бъде получен сигнал, че има нарушение на карантината, като най-често това ставало от съседи.


Между 24 хил. и 25 хил. души среднодневно са поставени под карантина. Патрулни автомобили отиват на адрес и изискват гражданинът да се покаже на прозореца. Ако се установи, че не е на адрес, се прави доклад и го предаваме на прокуратурата, разказа Христо Терзийски.

По негови данни досега има 29 полицаи с положителни проби.

Попитан дали полицията ще глоби вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, който беше сниман да седи в Градската градина пред ведомството му в нарушение на забраните, Терзийски отговори, че има образувана проверка, но за да се стигне до глоба, авторът на публикувания във "Фейсбук" кадър трябва да се съгласи да свидетелства.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети