676 са заразените с COVID-19 у нас, жертвите вече са 31

DenNews.bg
13.04.2020
размер на текста:

31 са вече починалите пациенти, при които е потвърдено заразяване с коронавирус. Това са 68-годишна жена в Хисаря, която е постъпила в тежко състояние и множество придружаващи заболявания; мъж на 58 години в Хасково и мъж на 38 години в София-той е бил приет в "Пирогов" с тежка двустранна пневмония.
За вчерашното денонощие има 7 новоустановени болни от коронавирус с което общият им брой вече е 676 души. Няма нови заразени медици - 36 са дотук, 71 души са излекувани, обобщи началникът на Кризисния щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски. Имало обаче 400 теста, които трябвало да се препотвърдят. От всички болни, 401 са в София, 134 от тях са в болница. За сравнение в Пловдив има 16 души в болница. В момента масови тестове, по около 200, се правят в Добринище, както и завърнали се с кораб български военни. При военните са открити два случая с антитела имуноглобалин G, т.е. такива, които са прекарали инфекцията.
Постъпили са и 15 000 дози хлорохин фосфат, като Мутафчийски определи "запасите от лекарства са съществени". По думите му, могат да бъдат поети за лечение 16 000 души. Той увери, че ще има и българско производство.
Що се отнася до карантината вкъщи, има внезапни проверки на полицията, за да се види спазва ли се, подчерта началникът на Кризисния щаб. А във връзка със сигналите, че много късно болни от COVID-19 стигат до болниците, Мутафчийски определи стратегията като "сравнително добра". Но той предупреди, че доста хора нямат лични лекари и коментира, че не било "съвсем установено" дали ранната хоспитализация ще повлияе на лечението. Лекарят каза и, че това е тежкият въпрос, на който всички лекари в света търсят отговор и добави, че такъв е случаят с починал 38-годишен мъж без придружаващи заболявания - със сигурност е дошъл късно.

Ген. Мутафчийски отказа да коментира това, че в много църкви се причестяват с една обща лъжичка. Той заяви, че не може да каже нищо по темата.
Мутафчийски посочи, че няма да коментира какво се случва в самата църква и как се случват обредите и отново апелира да не се посещават храмовете.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети