Дават еднократно 375 лева на родители в неплатен отпуск заради извънредната ситуация

DenNews.bg
11.04.2020
размер на текста:

 Правителството отпуска еднократна помощ за родителите, които ползват неплатен отпуск и са изчерпали годишния си платен отпуск. Еднократната помощ ще е в размер на 375 лева. Новината съобщи социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

Средствата ще се отпускат на родители, които не получават други социални помощи.

За мярката са отделени около 20 млн. лева, като подоходният критерии ще е месечният доход на семейството да е до 610 лева - колко е размерът на минималната работна заплата. С мярката се очаква да бъдат подпомогнати 55 000 семейства.

С мярката се подкрепят работещите родители, които нямат друга възможност да получат средства, за да гледат децата си.

За вчера по мярката "60/40" общият брой на подадените заявления е 2016, което касае почти 30 000 работници и служителите. За трети пореден ден има намаление на регистрираните хора в Бюрата по труда. Вчера са се регистрирали 3 866 души, като 2 882 са декларирали, че са останали без работа заради кризата с коронавируса.

Ако говорим за самотен родител, той трябва да бъде с максимален размер на дохода до 1 220 лева. Еднократна помощ е едно плащане в размер на 375 лева, обясни Сачева в отговор на въпрос дали мярката е еднократна. За многодетни семейства няма отклонение от решението, те получават и социални добавки, обясни Сачева.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети