Няма нови установени случаи на коронавирус в България

DenNews.bg
09.03.2020
размер на текста:

Няма нови установени случаи на коронавирус в България, каза на редовния брифинг началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски. По думите му, има много проби на контактни хора, които трябва да се изследват.
В момента се уточнява кои хора ще бъдат първо изследвани - например старчески дом в Габрово, заради пациентка, която е била в габровската болница, но била изписана като здрава.


За Плевен, след 10:00 часа се очакват пробите на всички лица, които са били в контакт с двамата потвърдено заразени мъже в плевенската болница - 27-годишен и 61-годишен. Става въпрос за 80 проби. В Габрово ще има дезинфекция на спирки на градския транспорт и на превозните средства, както и на улици и тротоари. Не по-рано от днес на обяд ще излязат резултатите от 94 проби – на хора, били в контакт с доказано болните две жени, които са под карантина в габровската болница. Пред БНТ беше казано, че болницата има само 7 легла, където да се лекуват хора в тежко състояние. Карантината е основното, което можем да предложим, добавиха от габровската болница.

Междувременно във Велико Търново още от тази нощ започна пръскане с дезинфектанти на автобусните спирки и тротоарите в града. Кметът Даниел Панов разпореди с помощта на Гражданска защита да се извършва дезинфекция на автобусите от градския транспорт и крайградските линии. Училищата в областта са в грипна ваканция до 13 март, включително. Затвориха университетите във Велико Търново и Свищов. Прекратява се дейността на центровете за деца и пенсионерските клубове. Музеите ще приемат туристи, но няма да има екскурзоводски беседи. Отменят се проявите за предстоящия празник на Велико Търново на 22 март. Що се отнася до Варна, д-р Дочка Михайлова заяви, че в момента в областта не чакат резултати от изследвания. Подготвена за прием на болни е Инфекциозна клиника на болница „Св. Марина”, където има 70 легла. Областният управител Стоян Пасев призна, че има проблем в областта що се отнася до предпазни маски, но за медицинския персонал имало, а следващата седмица се чака помощта от Турция, която се поиска на заседание на Министерския съвет. Утре, 10 март, ще бъде взето решение дали да бъде удължена грипната ваканция.

 

Затегнати са мерките срещу заразата в цялата страна. Освен прекратяването на масови мероприятия се напомня за повишено внимание на завърналите се в България от държави с COVID-19. В случай на неразположение или симптоми за заболяване, те не трябва да не ходят лично при лекар, а да се обадят на тел. 112. Лекарите на свой ред организират транспорт за пациентите до инфекциозна клиника.

Пожелателно е да се засили грижата за личната хигиена. Ръцете да се мият с топла вода и сапун по 20 пъти на ден и да не пипа носа, устата и очите, тъй като вирусът се предава при допир с лигавицата.

Близки контакти с хора са забранени. Съветват и да не стоим в затворени помещения с много хора.

България отпадна от картата на Европа като страна, в която до вчера нямаше коронавирус. На картата остават Турция, Кипър, Черна гора и Косово.

В Албания също бяха отчетени положителни проби в неделя. Става дума за баща и син, завърнали се от Италия.

Най критична е ситуацията в Италия - над 366 жертви, над 7300 души са заразени, а около 16 милиона са под задължителна карантина.

Повече от сто страни и региони по света са засегнати от коронавируса, по данни на Световната здравна организация. Над 110 хиляди са заразените, а броят на починалите надхвърли 3800.

За първа жертва на коронавируса съобщи и Египет - там е починал 60-годишен германски турист.

Трета жертва във Великобритания. Става дума за около 60-годишен мъж, който също наскоро се е върнал от Италия.

Междувременно в Китай отчитат спад в разпространението на заразата, след пика през изминалата седмица.

Първи смъртен случай от коронавирус е регистриран и в Латинска Америка. Мъжът е на 64 години е страдал от диабет, хипертония, хроничен бронхит и бъбречна недостатъчност. Той е бил диагностициран с новия коронавирус на 28 февруари след пътуване до Европа.

Аржентина е на трето място в Латинска Америка по брой на потвърдените случаи на заболяването с 8 случая, след Бразилия с 25 и Еквадор с 14.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети