Шефът на НСО към протестиращите сестри: Мога и като пернишки печки да ви изнеса

DenNews.bg
06.03.2020
размер на текста:

Драма на перваза на втория етаж в сградата на бившия Партиен дом се разигра тази сутрин, след като пет медицински сестри се барикадираха вътре през цялата нощ.
Малко след 7 часа те излязоха на перваза, тъй като токът в сградата бе спрян. След това се върнаха в сградата, но една от тях - Бойка Анастасова от болница „Пирогов“, отново излезе от прозореца на втория етаж.

От видео, излъчено на живо във Фейсбук, става ясно, че Атанасова е излязла на прозореца, след като служители на НСО влезли в стаята и „започнахте да ни обикаляте като вълци“.

„Ние си седяхме мирно и кротко, а вие започнахте да ни обикаляте като вълци. Оставам на прозореца, защото не знам какво ще се случи, ако камерите не ни виждат“, обясни Атанасова.

Тя понечи да влезе обратно в стаята, но колежките й се развикаха, че са били блъскани и удряни и ако Атанасова влезе, жените ще бъдат изведени насилствено от сградата.

На перваза до Атанасова бе шефът на НСО ген. Красимир Станчев. Той държеше якето на Анастасова и се опитваше да я убеди да влезе вътре. Той обясни, че не може да остави медицинската сестра сама на перваза, тъй като носи отговорност за живота й.

Атанасова настояваше, че ще влезе, след като Станчев влезе пръв, тъй като не желае той да върви зад гърба й. „На мен ми плащат да вървя зад гърба на хората. Всеки месец ми плащат за това“, каза шефът на НСО. А на реплика на сестрите, че явно искат да ги изведат „като куцо пиле домат“, той отвърна „Ако трябва и като пернишки печки ще ви изнесем“.

В 8.30 ч. пред сградата на бившия Партиен дом пристигна екип на пожарната. Огнеборците надуха платно и го сложиха под прозореца, на чийто перваз стоеше Бойка Анастасова, за да осигурят безопасността й.


Петте медицински сестри от Синдиката на българските медицински специалисти все още са в сградата.
Атанасова се върна в стаята, след като вътре бяха допуснати представители на медиите.
„Ще останем тук, докато управляващите се самосезират за решаването на проблемите ни“, каза председателят на синдиката Мая Илиева, която също е в залата, в която се проведе заседанието на комисията.

Основното ни искане е да се подпише постановление, с което да ни направят защитена професия поради недостига на кадри на пазара на труда, и с него да ни бъдат гарантирани като възнаграждение две минимални заплати, обясни Илиева. По думите й, те настояват заплатите им да не зависят от търговското дружество.

Вчера медицинските сестри останаха барикадирани цяла нощ в сградата на бившия Партиен дом, след като влязоха на заседанието на парламентарната комисията по здравеопазване със свирка. Те обявиха, че ще останат вътре, докато не бъдат изпълнени исканията им, свързани с реализацията на работеща здравна реформа и по техните думи достойно заплащане и по-добри условия на труд.


По думите й, в залата при тях има трима униформени служители, които твърдели, че са от охраната на сградата. Вода и храна са донесени на медицинските сестри от охраната.

Със сигурност ще ни арестуват, към нас пътува адвокат, заяви още Илиева.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети