Медицински сестри се барикадираха в сградата на парламента

DenNews.bg
06.03.2020
размер на текста:

Пет протестиращи медицински сестри се барикадираха в сградата на парламента (бившия Партиен дом) и прекараха цялата нощ.
Обявили са и гладна стачка. Сутринта петте медицински сестри излязоха на прозорците, защото токът в сградата е спрян, информира bTV.
Сестрите са останали в сградата вчера след приключването на заседание на здравната комисия. Твърдят, че актът им не е бил планиран предварително.

На 1 март медицинските сестри опънаха палатков лагер пред Министерски съвет с искане за промени в здравната система. Едно от тях е увеличение на заплатите на медицинските работници. Според недоволните на много места в страната обещаното от 1 януари по-високо възнаграждение не е станало факт.

„Записахме се за здравната комисия. тя продължи точно пет минути-гласуване за избор на нов управител на НЗОК с един кандидат. Министър Ананиев го нямаше, половината от депутатите ги нямаше и ние побесняхме. Ние пет дни стоим на палатки пред МС, а за тях бяхме невидими“, обясни лидерът на протестите Мая Илиева за bTV.

„Този акт на неподчинение е вследствие на една година лъжи и обещание от страна министерството. Чакахме и се надявахме, но в един момент напрежението излезе от контрол”, каза медицинската сестра Елена Тонева, цитирана от Нова телевизия.
„Вчера си бяха гласували увеличение на заплатите, а ние една година протестираме и нашите проблеми никой не ги решава”, допълва Мая Илиева.

За момента от здравното министерство отказват да преговарят със сестрите, защото ведомството твърди, че част от исканията са изпълнени.

 

 

Лидерът на протестите на медицинските сестри Мая Илиева излъчи видео на живо в профила си във "Фейсбук", в което с останалите недоволни обсъждат исканията си - реформа, по-високи заплати и спазване на медицинските стандарти.
На въпрос кога ще напуснат сградата, те отговориха - докато проблемът със заплатите не бъде решен.

Тази сутрин Мая Илиева излъчи ново видео на живо от заседателната зала на Комисията по здравеопазване, където медицинските сестри продължават да стоят.

 

"Навсякъде се говори, че сестрите стачкуват за заплати, това не е така. Ние стачкуваме за реформа в здравеопазването. Без тази реформа няма да се решат никакви наши проблеми, а те са страшно много", каза медицинската сестра Ирина Узунова.

Отвън пред сградата също има сестри, които вече пети ден са на палатков лагер. Заедно с тях са и майки на деца с увреждания, които преди няколко дни също обявиха гражданско неподчинение.

За около час снощи те блокираха столичният булевард "Дондуков" при бившия Партиен дом. Те настояват за оставката на министър Деница Сачева заради "водената пропаганда срещу Закона за личната помощ" и затова, че над 13 000 души са останали без подкрепа. Днес министър Сачева ще отговаря на депутатски въпроси по време на парламентарния контрол.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети