В Северна Корея ще разстрелват китайци, които се приближат до границата на страната

DenNews.bg
05.03.2020
размер на текста:

 Китайските власти предупредиха гражданите си да стоят далеч от границата със Северна Корея, която забрани преминаване на хората от Китай заради коронавируса или рискуват да бъдат застреляни от севернокорейски граничари, заявиха жителите, съобщава "Ройтерс".

Жителите заявиха, че предупреждението е получено в печатно известие от китайските власти в областта тази седмица, последната индикация за това колко сериозно Северна Корея приема заплахата от вируса.

Близките съюзници Китай и Северна Корея споделят границата от 1400 км, която е особено лесна за преминаване през зимата, когато реките, разделящи страните, замръзват, позволявайки на хората да преминават. Жителите на китайските градове Джиан и Байшан са предупредени, че хората, които се приближават твърде много до границата, могат да бъдат разстреляни, според трима души, получили съобщението.

"Казаха ни, че може да бъдем убити, ако се приближим твърде много до граничната зона", казва собственик на ресторант в Джиан, който е отделен от Северна Корея от река Ялу. На жителите е забранено да ловят риба, да пасат добитък или да изхвърлят боклук близо до реката, според съобщението, публикувано тази седмица.

Северна Корея поиска от Китай да засили граничния контрол, за да избегне разстрел и убийство на граждани, тъй като Северна Корея повиши защитата от коронавируса до най-високото си ниво.

"Органите за обществена сигурност ще следят границата по 24 часа и всеки, който бъде намерен, ще бъде изправен пред административно задържане" от китайската полиция, заявяват властите в съобщението.

И не на последно място, "нарушителите ще бъдат разстреляни" от севернокорейски граничари.

Служител Джиан, който отказва да бъде идентифициран, потвърди по телефона, че градският офис за граничен контрол е изпратил подобно предупреждение в текстово съобщение. "По време на периода за предотвратяване на епидемиите всякакви дейности, включително риболов на река Ялу или викане на севернокорейци през реката, са строго забранени", се казва в съобщението на ведомството.

Властите заявяват, че формулировката на подобни съобщения може да е отишла твърде далеч в някои области. "Ройтерс" не можа да се свърже с градските служители в Байшан. Не е ясно дали други градове издават подобни предупреждения. Китайското външно министерство не отговори веднага на искане за коментар.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети