Всички проби за коронавирус до момента са отрицателни, задава се недостиг на болнични легла

DenNews.bg
05.03.2020
размер на текста:

 Млад мъж от Кюстендил е настанен със съмнение за коронавирус в общинската болница в Дупница. Лицето е с грипоподобни симптоми и е пристигнало от Италия. Мъжът сам е потърсил по телефона общопрактикуващия си лекар, след което е транспортиран с линейка на ЦСМП към Общинската болница в град Дупница.
Взети са необходимите материали за изследване за заболяването COVID-19. Пробите са изпратени в Националната референтна лаборатория в София и се очакват резултатите.
С този, случаите на съмнения за коронавирус в област Кюстендил, стават общо 4. Трите изследвани проби досега са отрицателни.

 


Всички проби, които са изследвани за коронавирус през последното денонощие, са отрицателни - 12 в Националната референтна лаборатория, 12 във ВМА и 3 във Варна. За денонощието във ВМА са приети 11 души, на които ще бъдат правени тестове, освободени са двама - след карантина, очаква се днес (5 март) да бъдат освободени още трима. Това заяви началникът на Щаба за коронавируса генерал-майор професор-доктор Венцислав Мутафчийски. Той посочи, че вече има доста заети легла по инфекциозни болници и изрази опасение от недостиг на легла. Затова днес ще се прави "разбор" - по области какви са допълнителните ресурси, които ще бъдат отделени за борба с евентуална епидемия от коронавирус. Началникът на ВМА даде пример за недостиг на легла - 38 пациенти, при 30 легла първоначално в инфекциозната болница там.
Ще се закриват отделения заради инфекциозни случаи, каза още Мутафчийски.

Междувременно, учени от Пекинския университет оповестиха нова информация за коронавируса. Те са проучили 103 образеца на COVID-19 и са открили, че той вече е претърпял 149 мутации и е развил два подтипа - тип S и тип L. Вторият е с по-висока степен на заразност и е свързан с епидемията в Ухан. След началото на януари тази година по-агресивният подтип вече не е доминиращ, смятат учените. Типът S e по-близък до този в прилепите, от което следва изводът, че е по-стара версия. Засега СЗО смята, че коронавирусът се разпространява по-трудно от грипните вируси и може да бъде спрян. Банкнотите могат да разпространяват вируса, съобщи СЗО и съветва да се използват максимално безконтактните плащания.

След посещения в Пекин, Ухан, Шенжен, Гуанджоу и Ченгду, екипите от учени, изпратени от Световната здравна организация, са оповестили заключителния си доклад на нарочна пресконференция. Ето някои от заключенията.

-Най-честият начин на предаване на вируса при групи заболели е по капков път, най-вече в семейна среда (78-85%). Пренасянето чрез фини аерозолни частици по въздуха на дълги разстояния не е сред главните фактори за разпространение.

-5% от хората, диагностицирани с новия коронавирус, се нуждаят от изкуствено дишане. На други 15% се налага да вдишват високо концентриран кислород. Продължителността на заболяването при сериозно и критично заболелите е между 3 и 6 седмици (при по-леко болните продължителността е около 2 седмици).

-Огромното мнозинство от заразените рано или късно развиват симптоми. Най-честите от тях са треска (88%) и суха кашлица (68%). Наблюдават се също изтощение (38%), изхрачване на слуз при кашляне (33%), задъхване (18%), болки в гърлото (14%), главоболие (14%), мускулни болки (14%), студени тръпки (11%). По-рядко срещани са гадене и повръщане (5%), запушен нос (5%) и диария (4%). Течащия нос не е сред симптомите на заболяването.

-При проучване на 44,672 заразени в Китай смъртността е 3.4%. Тя е силно зависима от възрастта, съществуващите заболявания, пола и особено адекватната реакция на здравната система. (Данните за смъртността са отражение на ситуацията в Китай към 17 февруари; в бъдеще и на други места те могат да се различават значително.)

-Здравна система: 20% от заразените в Китай са имали нужда от болнично лечение в продължение на седмици. Китай разполага с болнични легла за лечение на 0.4% от населението във всеки даден момент. В други развити страни числото е между 0.1 и 1.3%, като повечето легла вече са заети от хора с други заболявания. При епидемия най-важното нещо е (1) агресивно да се ограничава разпространението на вируса, за да се поддържа броят на за заразените възможно най-нисък и (2) да се увеличи броя на наличните легла (включително материали и персонал), докато има достатъчно за сериозно болните.

-Съществуващи заболявания: смъртността при хората със сърдечно-съдово заболяване е 132 на 1000; при неконтролиран диабет е 92 на 1000,; при хора с високо кръвно налягане – 84 на 1000; при хора с хронични заболявания на дихателната система – 80 на 1000; при болни от рак – 76 на 1000. При заразените без съществуващо предишно заболяване смъртността е 14 на 1000.

-Възраст: колкото по-млади сте, толкова по-малък е шансът да се разболеете, или да се разболеете сериозно ако вече сте заразени с вируса (вижте графиката в коментарите по-долу).

-Новият вирус е 96% генетично идентичен на съществуващ коронавирус при прилепите и 86-92% идентичен на коронавирус при панголините. Затова се счита, че пренасянето от животни към хора на мутирал вирус е най-вероятната причина за появяването на новото заболяване.

- От края на януари новите случай в Китай намаляват драстично. Към момента те са около 300 на ден при около 3000 на ден преди месец.

- Една от най-важните причини за успешното ограничаване на епидемията в Китай е интервюирането на всички заразени в страната за лицата, с които са били в контакт, и последващото им издирване и тестване.

Само в Ухан има 1800 екипа, които се занимават с това, средно от по 5 човека всеки. Но и извън Ухан се полагат огромни усилия: в Шенжен, например, заразените са споменали 2842 контактни лица, 2240 от които вече са тествани, като 2.8% от тях са се оказали болни. В провинция Съчуан при споменато 25,493 контактни лица, 25,347 са открити и 23,178 от тях са вече тествани (заболели са 0.9% от тях).

Това означава, че ако сте имали директен личен контакт с болен човек, вероятността да се разболеете е между 1 и 5%.

В заключение докладът казва следното:

"Пред лицето на непозната досега болест, Китай се е заел със смел, амбициозен, гъвкав и агресивен опит да ограничи разпространението на заболяването. Това е довело до успешно намаляване на разпространението.

Подходът на Китай съдържа в себе си доста уроци за международната общност.

Много от световните общности са все още неподготвени -- както психически, така и материално -- да приложат мерките, които са били възприети в Китай за справяне със заразата. Засега това са единствените мерки, които доказано ограничават или дори прекъсват веригите на разпространение на вируса.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети