Хванаха двама иманяри в опит да източат езеро, за да търсят ценности

DenNews.bg
04.03.2020
размер на текста:

Специализирана операция по противодействие на престъпления, свързани с културно-исторически ценности е проведена на 3 март на територията на Плевенска област, съобщиха от полицията.

В местността „Водницата“ в землището на село Петърница - защитена зона, служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, „Базова научно-техническа лаборатория“ при ОД на МВР - Плевен и на Районно управление-Долни Дъбник са задържали двама мъже в момент на източване на езеро в близост до пещера "Водницата" с цел незаконно търсене на културно-исторически ценности.


Установена е самоличността им - 58-годишен мъж от село Крушовица и 49-годишен от село Петърница. При извършения оглед са намерени два гумении маркуча, вакуум помпа, метална водопроводна тръба и други технически средства и вещи, имащи отношение към престъпната им дейност.

В хода на процесуално-срледствените действия в домовете на задържаните са иззети 202 метални къса, монети, фибули, гривни, пръстени и други предмети с различна форма и размери, носещи белезите на движими културно-исторически ценности, глинена делва с височина 46 см, металотърсач, кислородна бутилка, водолазни очила, водолазен костюм, прави лопати и кирка, газов пистолет, неригистриран по надлежния ред.

Двамата мъже са в полицейския арест за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по документирането му продължава под надзора на прокуратурата.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети