Наше семейство е настанено във ВМА след контакт с италианци с коронавирус

DenNews.bg
04.03.2020
размер на текста:

Към момента няма потвърден случай за коронавирус у нас, всички взети и изледвани проби са отрицателни. Това заяви началникът на ВМА и началник на Националния оперативен щаб генерал-майор професор-доктор Венцислав Мутафчийски.

Приети са 9 души във ВМА за последното денонощие, като никой няма симптоми – хората са под карантина, защото са имали контакт с италианци.


Има семейство българи под карантина, било на гости преди 10 дни на италианци, които са били диагностицирани с коронавирус. Членовете на българското семейство са с леки грипоподобни симптоми. Приет е и японец с висока температура и грипоподобни симптоми, отчете началникът на ВМА.


За българското семейство пробите от тестовете за коронавирус ще излязат този следобед. Мутафчийски подчерта, че няма промяна в случаите в Гърция и Румъния – по 7 и 4, в Хърватия -9. Има официални случаи в над 77 държави, но при над 20 няма развитие след първия случай.

Междувременно, порталът "Право и здраве" съобщи, че НОИ и Българският лекарски съюз (БЛС) са се уговорили за параметрите на клиничната пътека, по която ще се лекува коронавирус.
Изчисленията сочат, че според договорката засега могат да бъдат лекувани общо 6358 души, с 44 лева на ден. Общата стойност на пътеката е 614 лева, а продължителността – 14 дни, колкото е карантината. Порталът обръща внимание и на болничните легла, като посочва, че болниците не могат да слагат допълнително легла във вече действащи отделения, а ще трябва да затварят отделения, за да приемат пациенти с коронавирус, ако се наложи. Припомняме, че началникът на щаба за коронавируса генерал-майор професор-доктор Венцислав Мутафчийски вече каза, че "Пирогов" отделя цяла самостоятелна сграда – с 42 легла, болница "Александровска" ще осигури 70 легла, а ВМА ще трансформира психиатричната си клиника в инфекциозна структура с 42 допълнителни легла.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети