ТЕЦ „Бобов дол“ е приел за горене 338 тона отпадъци от София

DenNews.bg
31.03.2020
размер на текста:

За четири дни ТЕЦ „Бобов дол“ е приел за горене 338 тона отпадъци от София. Това стана ясно от изказване на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, който обясни пред БНТ, че няма криза със софийския отпадък.
Министърът поясни, че боклукът на столицата отива на три места - в "Холсим" - Враца, ТЕЦ "Сливен" и от 4 дни в ТЕЦ "Бобов дол".
Той обясни, че докато не заработи заводът в София за преработка на отпадъците, проблемът ще стои. По негови думи Столичният общински съвет и кметът на София полагат усилие и боклукът се разпределя по различните заводи.
Екоминистърът посочи, че в момента ТЕЦ "Бобов дол" има всички разрешителни за обработка на софийския отпадък.
Ако не го обработваме този отпадък, ще станат планини, въпросът е къде да изберем да бъдат тези планини, обобщи той.

Припомняме, вчера екоминистърът се яви в прокуратурата заради ТЕЦ "Бобов дол", след като по-рано през деня стана ясно, че прокуратурата е влязла в ТЕЦ "Бобов дол" заради информацията, че там отново се горят отпадъци.
Миналата седмица от централата съобщиха, че отново ще горят отпадъци, след като забраната на екоминистъра отпреди два месеца е отпаднала. Според информацията ще могат да се изгарят по 96 тона RDF отпадък за денонощие.

 

Припомняме, че в средата на месец февруари Емил Димитров и главният прокурор Иван Гешев посетиха Бобов дол и обещаха, че горенето на отпадъци в централата ще бъде преустановено, докато тя не спази всички изисквания да пригоди инсталациите си за изгаряне на отпадъци и да гарантира максимално високо пречистване на отровните газове.

Какво казаха тогава може да си припомните ТУК, а какви обстоятелствата са се променили, че от централа нарушител централата е покрила изискванията така и не става ясно.

Истината е, че изказването на двамата държавни мъже на фона на сегашното развитие на казуса, изглежда само и единствено празни закани и обещания.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети