Дончев: Готови сме и на още по-крути мерки, но дано не се наложи

DenNews.bg
31.03.2020
размер на текста:

"Надяваме се в началото на лятото тази криза да е зад гърба ни. Но след тази пандемия светът ще е различен". Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия. И допълни, че държавата ще направи всичко възможно, за да смекчи последиците от нея. Той не се нае да прогнозира дали ще се наложи удължаване на извънредното положение.

"Ако се наложи, няма да се поколебаем да вземем още по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. По този въпрос не трябва да има различни гледни точки", категоричен бе Дончев. Той подчерта, че управляващите опитват всячески да свалят товара, който носи здравната ни система.

Заради коронавируса, най-крутите мерки може да са тотално карантиниране на рисковите групи (възрастни плюс хроничноболни) и затягане на излизането навън – само с декларации. SMS е допълващ вариант към излизането само с декларации.
"Надявам се да не се стига до по-тежки мерки, но ако се наложи, няма да се поколебаем да ги наложим", поясни вицепремиерът. „Може изобщо да не е със SMS – от десетина дни разработваме електронна система, която автоматизира процесите по търсене и локализиране на карантинирани. Ще бъде представено и електронна система за граждани (мобилно приложение), чрез което ще може да става това (изтегляне на електронно устройство на приложението) – мисля, че в четвъртък най-късно (2 април) ще бъде представена, обясни Дончев и добави, че може да има времево ограничение т.е. колко дълго сме навън, както и периметърът – докъде ще можем да ходим.

Дончев изрази мнение, че няма да се усети недостиг на болнични легла, защото в полеви лечебни заведения могат да се превърнат още десетки помещения у нас. "От гледна точна на легла и оборудване мисля, че ще се справим", каза вицепремиерът. Това, което би било проблем в тежка ситуация, е липсата на медицински персонал", смята Дончев.
Той подчерта, че управляващите опитват всячески да намалят товара на здравната ни система. "Надявам се да удряме отгоре пика на заразата и да даваме повече шанс на учените, които търсят лекарство и ваксина", каза още вицепремиерът.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети