Италия удължи националната карантина до Великден

DenNews.bg
31.03.2020
размер на текста:

Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца каза, че националната карантина, наложена, за да се ограничи разпространението на коронавируса, ще бъде удължена поне до Великден, съобщиха ДПА и Франс прес.
Великден за католиците се пада тази година на 12 април, а сегашните ограничителни мерки изтичат на 3 април. 13 април в Италия е почивен ден.
Министърът каза, че решението за удължаване на срока на карантината е по препоръка на научните съветници на кабинета. "Правителството ще върви в тази посока", добави Сперанца.
Премиерът Джузепе Конте заяви, че всяко облекчаване на мерките за ограничаване ще се извърши постепенно, за да се гарантира, че Италия няма отново да регистрира бум на заболели и починали.
Конте призна, че всички мерки имат много тежки икономически последици.
Италия е най-тежко засегната от епидемията от коронавируса страна. На нея се пада една трета от смъртните случаи в света. От началото на епидемията, която в северните райони започна на 21 февруари, в Италия са починали 11 591 души, отбелязва Ройтерс.
Случаите в световен план вече наближават 800 000, а се очаква още тази седмица да надминат 1 млн. души. Излекувани са 164 630, а починали - 37 128 души.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети