Петима наши полицаи са заразени с коронавирус, не са работили на КПП

DenNews.bg
30.03.2020
размер на текста:

Петима полицаи у нас са заразени с коронавирус. Това обяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов, добавяйки, че те са от София, но не са работили на КПП-та.
„Ако вярваме на статистиката, няма да закъснее моментът, в който ще има много полицаи с потвърдени проби“, изтъкна главният секретар на МВР.

Съставени са над 300 акта за нарушения на забраната за струпване на групи хора на обществени места. Данните съобщи пред Нова телевизия главният секретар на МВР Ивайло Иванов.
Той поясни, че забраната се отнася и за паркове и градинки. Въпреки че служителите на реда първо предупреждавали по високоговорителите на патрулните автомобили, ако хората не се вслушат, биват санкционирани.
Иванов посочи, че в различните области на страната броят на струпването на хора и карантинирането е различно. „Не виждам някакъв проблем безотговорните граждани да се стреснат малко“, заяви той.
Иванов бе категоричен, че ако всички мерки се контролират само от МВР, каузата е обречена на провал. Трябва да има самоконтрол и отговорност от гражданите, не бива насила да става всичко, подчерта той.

По негови данни над 25 000 граждани са поставени под карантина. Тази цифра обаче се променяла постоянно, тъй като има нови случаи, а на някои 14-дневната карантина е изтекла.
Иванов обясни, че полицаите могат по ЕГН да проверят дали дадено лице трябва да е под карантина вкъщи. Ако карантината е нарушена, или се образува досъдебно производство, или се извършва проверка. До момента са образувани повече от 300 досъдебни производства за такова нарушение.
Относно идеята на ген. Мутафчийски чрез телефона гражданите да уведомяват за причината да излязат, Иванов заяви, че я одобрява, но нещата трябва да се уточнят технически. Той отново подчерта, че най-важното в случая е самоконтролът.

Главният секретар на МВР уточни и че личните карти вече не се пипат от служителите на реда на КПП-тата, а само се поглеждат. По негови данни заради КПП-тата автомобилният трафик е спаднал с 60%.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети