САЩ вече на първо място по официално потвърдени случаи на COVID-19

DenNews.bg
27.03.2020
размер на текста:

Две плаващи болници на американския флот ще помагат за лечението на пациенти от Ню Йорк и Лос Анджелис

САЩ вече са на първо място в света по официално потвърдени заразени с новия коронавирус, а това се обяснява с добре функциониращата система за тестване. Това заяви президентът на страната Доналд Тръмп по време на брифинг в Белия дом, цитиран от световните агенции.
Тръмп бе помолен да коментира данните, че САЩ са изпреварили Китай по броя на заразените. „Мисля, че това се обяснява с начина, по който провеждаме тестването. Ние тестваме невероятно количество хора“, заяви американският лидер, отбелязва агенция "Фокус".
„Сигурен съм, че е невъзможно да се каже кой се тества в Китай и кой не се тества. Мисля, че е доста трудно“, убеден е Тръмп. „Никой не знае какви са числата в Китай“, каза още той.
Тръмп също даде да се разбере, че по въпроса за смекчаване на ограничителните мерки, въведени поради разпространението на коронавируса, той ще се ръководи от ситуацията.
„Мисля, че ще започнем да обсъждаме това“, заяви президентът, отговаряйки на въпроса кога редица ограничителни мерки ще бъдат облекчени и в какви области. „Ще трябва да отворим икономиката, хората не искат затваряния. Казах много пъти, че първо искам да получа данни за ситуацията“. Освен това държавният глава заяви, че на 28 март той лично ще придружи плаващата болница USNS Comfort, която ще пътува до Ню Йорк, за да помогне в борбата с коронавируса. Друга плаваща болница на американския флот бе изпратена на западния бряг - в Лос Анджелис (Калифорния).
Питър Гейнор, ръководител на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации на САЩ, заяви, че USNS Mercy ще пристигне до седмица.


Според публикуваните по-рано оценки от университета "Джонс Хопкинс", САЩ изпревариха останалите страни по броя на регистрираните случаи на заразени с новия коронавирус. Според организацията, която извършва изчисления въз основа на данни от федералните и местните власти, в САЩ са открити 82 404 инфекции, загинали са 1178 души. На второ място е Китай, където са регистрирани 81 782 случая и 3291 смъртни случаи, а Италия е на трето място (80 589 случая на инфекция, 8251 смъртни случая). В САЩ най-много случаи на инфекция са регистрирани в щатите Ню Йорк (37 802), Ню Джърси (6876) и Калифорния (3802).

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети