57-годишен мъж от Кюстендил е с положителна проба за коронавирус

DenNews.bg
27.03.2020
размер на текста:

Общо 33 са случаите на заразени с коронавирус в цялата страна за последните 24 часа. Така общият брой достигна 276 души. Сред тях е и най-младият пациент у нас - дете на 3 години.
Това съобщи на редовния брифинг началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.
Той подчерта, че общо са приети 276 проби, които са не само първични, но и потвърждаващи.
Началникът на щаба поясни, че България се приближава към пика на епидемията, като се покачват процентите на засегнатите с всеки изминал ден.
Новите области, до които достигна заразата, са Кърджали и Хасково.
Сред заразените е жена от Бургас, която е пътувала до Англия и две деца - едното на 3 години, а другото на 9. Децата са били контактни с един от докторите, заразени с коронавирус.
В Пловдив са установени 4 случая на заразени - двама мъже на 50 и 62 години и две жени на 56 и 58 години.
В Кюстендил има заразен един мъж на 57 години.
Двама от пациентите с COVID-19 остават в критично състояние и се наблюдават, съобщи още ген. Мутафчийски.
Началникът на ВМА заяви, че болничните легла за заразени с вируса са 7473, което е десетократно увеличен брой, а над 1000 от леглата са в София. По думите му до този момент са направени 6454 теста, от които 4800 са в София.
Изработени са вече и препоръките за освобождаване на болни и диагностицирани с коронавирус. Те ще получават два отрицателни теста и след това ще бъдат под домашна карантина 21 дни, преди да бъдат тествани окончателно.

Оздравелите хора, които трябва да се върнат на работа ще представят двата си отрицателни теста и трябва да останат в болничен 30 дни след изписването си.
"Обмисляме идеята за препоръка в едно семейство ако има инфектиран, да се смята цялото семейство за вирусоносители. Тази практика е възприета на много места в света", каза още Мутафчийски.
Едва след като епидемията отмине ще се направят тестове каква част от популацията има изградени антитела срещу коронавируса.
На запитване кога българите ще се върнат към нормалния начин на живот, Мутафчийски отговори: "След като изпаднат в ненормалния живот в разгара на епидемията".

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети