Бивше военно летище става буферен паркинг за тировете към Турция

DenNews.bg
26.03.2020
размер на текста:

Премиерът Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Младен Маринов инспектираха бившето военно летище „Узунджово“ край хасково, което става буферен паркинг за тежкотоварните автомобили на път за Турция.
„До утре паркингът трябва да работи, ако кризата стане по-тежка, трябва да има къде да останат шофьорите на тирове“, заяви премиерът.
Паркингът ще бъде оборудван с осветление, ще бъдат осигурени химически тоалетни и временни будки за храна. Борисов допълни, че от вчера всички ресорни министри са провели разговори с турските си колеги, за да се реши бързо проблемът със струпването на тежкотоварните коли по границата.
„Над 400 тира повече от предишния ден са минали заради това, че ние не можем да ги спираме на нашите външни граници. В Европейския съюз имаме общи зелени коридори и на практика тук става буфер. Това е най-големият контролнопропускателен пункт между Европа и държави от третите страни, в случая Турция“, уточни министър-председателят.

 

Премиерът подчерта, че в този момент е необходимо фирмите не само да продължат да работят, но и да си плащат данъците, за да се компенсират компаниите от засегнатите от пандемията сектори като туристическия. „Икономическите мерки са силни до момента, в който се пълни бюджетът, а той лети надолу. Вместо 500 милиона, очаквани до този момент, са 150 милиона лева от осигуровки“, уточни още министър-председателят. Борисов добави, че се очаква в рамките на ден-два и търговските банки да имат решения по отношение на кредитите. „Полагаме усилия, тази мъничка артерия, по която тече животоспасяващата кръв към отделните органи, ако приемам, че един организъм е държавата, да успеят след кризата да продължат да функционират“, заяви още премиерът Борисов.

Премиерът ще направи предложение на извънредния Европейски съвет тази вечер, камионите с товари, които пътуват от Европа за Турция, да бъдат претоварвани в България на наши ТИР-ове, за да минат безпрепятствано в южната ни съседка.

Борисов каза още, че е разговарял по телефона с различни представители на властта в Турция, включително и с президента Реджеп Едроган, за да може да се подобри ситуацията на границата и да намалеят опашките.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети