Няма да има нулева година, засега не се предвижда отлагане на матурите

DenNews.bg
26.03.2020
размер на текста:

Няма да има нулева година за учениците. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова телевизия във връзка с въвеждането на дистанционното обучение в извънредното положение заради коронавируса. 

За нас беше предизвикателство да стартираме дистанционното обучение, както и да се компенсира изоставането поради грипните ваканции. Това, което се случи, ни изненада приятно. За много голяма част от учениците в страната дигиталното обучение стартира ефективно. Разбира се има възможности за подобряване“, обясни той.
„90% от децата използват дигиталното обучение. Малка част са тези, които нямат достъп до интернет или компютри. Някои от тях пък имат телефони, но нямат компютри“, каза още той.

Запитан дали има възможност за отмяна на матурите, той отговори: „Силно съм обнадежден, че системата за толкова кратко време успя да се мобилизира. Имаме 2-3 месеца до изпитите. За 3 дни успяхме да минем на дистанционно обучение. Предполагам, че бързо ще се адаптираме и към променени дати, ако се налага. Ако дигиталното обучение е до 13-ти или 20-ти април, може и да не се наложи промяна на изпитите. Ако продължи и след това, не е невъзможно отлагане“.
Вълчев обясни още, че най-трудно е с учениците в 12-ти клас, защото матурите при тях са свързани с кандидатстване в университет. „В момента обменяме информация с министрите на образованието на другите страни. Всички са предпазливи да вземат такова решение, тъй като това изисква и съгласуване с висшите училища. Убеден съм, че те също ще отложат приема“.
Към момента не е утвърждаван график на баловете, училищата си решават сами.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети