Жертвите на COVID-19 в Италия вече са два пъти повече отколкото в Китай

DenNews.bg
25.03.2020
размер на текста:

Броят на заразените с коронавирус по света е над 404 020, а смъртните случаи са 18 259. Най-много смъртни случаи през последните 24 часа са регистрирани в Италия -743 починали, Испания-514 починали и Франция-240 починали.

Италианското правителство повиши размера на глобите на нарушителите на въведената заради коронавируса национална карантина, заяви вчера премиерът Джузепе Конте, цитиран от Ройтерс.
Всеки, който бъде хванат да напуска дома си без основателна причина, сега вече ще плаща глоба между 400 и 3000 евро. Досегашната беше 206 евро.
Засега срокът на карантината е до 3 април, но днешна наредба дава възможност на кабинета да го удължи до 31 юли.
Конте отрече да планира да държи страната под карантина чак дотогава и заяви, че се надява да облекчи ограниченията много преди това.

 

Броят на жертвите в Италия вече е над два пъти повече в сравнение с Китай, откъдето тръгна заразата и където починалите до този момент са 3 281 души.
Общият брой на заразените на Апенините нарасна до 69 176 души от 63 927 вчера. Новозаразените са 5249 срещу 4789 души вчера. Ръстът на новозаразените е с 8% в сравнение с денонощие по-рано, което означава, че пикът на епидемията в страната все още не е достигнат.

Ломбардия остава най-засегнатата област в страната, като там са починали около 400 души за последните 24 часа.

През последните два дни беше отчетен спад в броя на жертвите, като вчера бяха отчетени 602 починали за едно денонощие, но днес броят на починалите отново нараства.


Пиерлуиджи Коко, италиански епидемиолог от Каляри, изтъква пред Би Би Си, че макар да е рано да се определят причините за толкова многото жертви в Италия, те може да са много.
"Една от тях може да е свързана с генетиката на италианците“, посочва експертът, което означава, че ефектите на вируса "може да варират за етнически групи, както и за отделни индивиди".
"Някои могат да пренасят вируса без никакви симптоми, а други умират бързо, с целия диапазон на тежест помежду тях", отбелязва още той.
Той добавя, че Италия е на второ място в света по брой на възрастни хора, като възрастните са по-податливи и по-склонни да развият сериозни последици, след като са били заразени.
Има и други допринасящи фактори според него, като например културните и социалните особености на италианците, които "обичат да се срещат в големи групи и да обменят знаци на привързаност помежду си". Семействата също остават близки, като социалният живот на поколенията често протича заедно.
Освен това, добавя той, възможна причина за по-високите нива на смъртност в северната част на Италия е замърсяването на въздуха.

"Нивата на промишлена активност в този район, съчетани с градския трафик и климатичните особености на долината По, влошават замърсяването на въздуха, като по този начин увеличават разпространението на респираторни заболявания, които правят хората по-податливи на ефектите на COVID-19", коментира още Пиерлуиджи Коко.

 

Припомняме, че в Испания делът на здравните работници от всички заразени с коронавируса в Испания е близо 14 на сто, спрямо 12 на сто от онзи ден, обяви на пресконференция вчера ръководителят на кризисния щаб Фернандо Симон, предаде Ройтерс. Около 5400 здравни работници са диагностицирани с вируса от общо 39 673 потвърдени случаи в страната.

В Лондон британският министър на здравеопазването заяви, че ще бъде построена временна болница с помощта на военните. Тя ще бъде разположена в изложбен център и ще приюти 4000 пациенти.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети