С аплодисменти и лъч надежда Италия изписа "пациент едно“

DenNews.bg
24.03.2020
размер на текста:

Първият италианец, който беше заразен с новия коронавирус на местна почва, беше изписан от болница. А изписването му бе посрещнато с аплодисменти и бе прието като лъч надежда в тежката епидемия в страната.
Т.нар. "пациент едно" е 38-годишен мъж с малко име Матиа от град Кодоньо в северната област Ломбардия.


Младият италианец е бил приет в болница в Павия на 21 февруари с дихателна недостатъчност. Преди това е отишъл в болница в Кодоньо на 19 февруари, но там не му е бил направен веднага тест и той е заразил няколко души, включително свои роднини. Впоследствие баща му е починал от коронавируса, а бременната му жена е прекарала заболяването леко и е била изписана преди седмици.


Санитарните власти така и не можаха да установят от кого се е заразил Матиа, който не е пътувал в Китай.

Матиа благодари в изявление на излекувалите го лекари и призова сънародниците си да си стоят по домовете, за да може да се овладее разпространението на вируса. У дома го чака неговото бебе момиченце.

 

 

За последните 24 часа от коронавируса в Италия са починали 602 души, с което общият брой на жертвите става 6078 души, съобщи италианската Служба за гражданска защита, цитирана от Ройтерс и ДПА.
В неделя починалите бяха 651, в събота - 793, а в петък - 627 души.
Броят на оздравелите е нараснал с близо 6 процента до 7432 души, а броят на пациенти в интензивни отделения се е увеличил с 6,5 процента до 3204 души.
"Днес мога да кажа, че положителната тенденция се потвърждава", каза ръководителят на здравната служба на област Ломбардия Джулио Галера.
"Още не е дошло времето да обявим победа, напротив, сега трябва да сме по-съсредоточени от всякога, но виждаме светлина в края на тунела", каза той.

Ломбардия остава най-засегнатата от коронавируса област в Италия с 28 761 заразени и 3776 починали. Тя обаче е регистрирала и 6075 оздравели, а броят на хората в болници е спаднал с почти 200 души до 9266 пациенти. Това е първият спад на този показател от избухването на епидемията преди месец, подчерта Галера.

 

Италианският премиер Джузепе Конте подписа в неделя, 22 март, нов указ с мерки срещу разпространението на коронавируса, които предвиждат затваряне на всички промишлени предприятия в страната, произвеждащи стоки, които не са от първа необходимост.
Ще продължат да работят селското стопанство и хранителната промишленост, транспортът (макар и в намален режим), сервизите (както за автомобили, така и за компютърна и битова техника), текстилни заводи, добивни и нефтопреработващи предприятия, тютюневи заводи, авиокосмически производства.
Отворени остават също банки и застрахователни компании (препоръчително в дистанционен режим), юридически кантори и архитектурни студиа, хотели. Работа продължават болногледачи и бавачки.

Италианската служба за гражданска авиация се съгласи полицията да ползва дронове с тегло до 25 кг, за да следи дали италианците спазват нареждането да си стоят у дома, за да не се разпространява коронавирусът.
Разрешението е в сила до 3 април, докогато засега продължава и националната карантина в страната.
Много местни полицейски служби бяха поискали възможността да ползват дронове.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети