Радан Кънев: Нужна е данъчно-осигурителна ваканция и подкрепа за малкия и средния бизнес

DenNews.bg
23.03.2020
размер на текста:

Данъчно-осигурителна ваканция, подкрепа на работните места и пряка финансова подкрепа са трите спешни мерки, които България трябва да предприеме, за да спаси малкия и среден бизнес. Това заяви в интервю за Би Ти Ви евродепутатът от Демократична България Радан Кънев.
"Изправени сме не само пред здравна криза, но и пред свирепа икономическа криза на целия континент и всяка държава и Европейският съюз като цяло трябва да полагат големи усилия за да не се допуснат верижни фалити, спирала от задлъжнявания, да не се допусне счупване на гръбнака на малкия и среден бизнес. Трябват бързи мерки в помощ на малкия и средния бизнес", каза Кънев.

По думите му малкият и среден бизнес създават 75% от работните места и 70% от добавената стойност в България. "Незабавната спешна мярка, която вече трябваше да бъде предприета, е данъчно-осигурителната ваканция за малкия и среден бизнес. Следващата мярка е подкрепа на работните места, следващата мярка е пряка финансова подкрепа", добави той.


Европа ще гласува милиарди за България

 

Гръбнакът на българската икономика е малкият и среден бизнес, а не олигарсите, за които говори премиерът, заяви Кънев. Според него правителството спокойно може да отпусне между 3 и 5 милиарда за такива мерки, предвид хвалбите за финансовата стабилност. "В Българският малък бизнес отдавна не е добре", добави той.


В четвъртък Европарламентът ще гласува пакет в помощ за справяне с кризата с коронавируса, обяви евродепутатът и отбеляза, че там са включени около 1.5 милиарда лева пресни пари за България и още толкова освободени пари от европейски фондове, неизползвани или пари, които България трябва да върне, които се предоставят за борба с коронавируса с изрични указания България да помага на малкия бизнес. Незабавните свободни средства по евроейски фондове са 2.5 млрд. лв., посочи Кънев.


"Тези пари правителството е длъжно изключително прозрачно да изхарчи, а не да противопоставя бизнес и пенсионери, да не противопоставя малкия бизнес на учители, на медицински сестри, не да се нарича малкия бизнес "олигарси" - това е дълбоко непознаване на българската икономика или опасна манипулация", заяви Кънев.

 

"Нямаме друг избор, освен стриктно да спазваме мерките на щаба, който е създаден да се справи със ситуацията и носи отговорност за това", коментира още Кънев. Той посочи, че главният прокурор Иван Гешев, който поиска радикални мерки за ограничения по време на обявеното до 13 април извънредно положение заради коронавируса, си прави "свой собствен щаб от милиционерската академия".


"Имаме щаб от медицинската академия, и щаб от милиционерската академия. Не може да има два щаба, нали било война (премиерът Бойко Борисов сравни положението с "война" - бел. ред.)? Когато е война, щабът винаги е един. Когато е война, който има здрава икономика, той я печели, героизмът е на фронтовата линия, но войната се печели в тила от икономиката", заяви Кънев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети