Голяма част от настанените със съмнения за COVID-19 в Дупница са изписани, пробите им окончателно са отрицателни

DenNews.bg
23.03.2020
размер на текста:

Голяма част от хоспитализираните със съмнения за коронавирус в общинската болница в Дупница вече са изписани, след като пробите са потвърдени като отрицателни.
„Вярвам, че хората оценяват усилията, затова ще бъдат дисциплинирани и съвестно ще спазват наложените мерки. Само с общи усилия, спокойствие и балансиран подход можем да излезем с най-малко щети от тази криза“, посочи областният управител на област Кюстендил Виктор Янев.
От РЗИ и контролните органи уточниха, че голяма част от усилията им са насочени към лицата, които са под карантина. Връчват се предписания на всички граждани, влезли на територията на област Кюстендил от рискови страни. Създаден е работещ механизъм – тези хора се проверяват стриктно от органите на реда, служители на РЗИ и РЗОК, и ако те не спазват задължителния карантинен срок, биват санкционирани. От РЗИ-Кюстендил информираха, че до петък са били връчени над 70 предписания. Предстои връчването на още, тъй като под карантина и задължителна изолация са приблизително около 250 души на територията на област Кюстендил. Тази бройка обаче се променя всекидневно.
Гражданите също информират добросъвестно компетентните органи за неспазване на задължителния карантинен срок. „Голяма част от хората са стриктни и се следят взаимно, за да се спазват мерките. Въпреки извънредната ситуация, не бива да се толерира враждебност между хората“, посочиха представителите на институциите.
800 бр. защитни облекла и маски с висока защита и за многократна употреба, освободени от Държавния резерв, получиха медицинските лица и здравните инспектори в област Кюстендил. За полицейските служители ще пристигнат отделно защитни облекла.
На територията на общините в областта вече има създадена добра организация службите и патронажите да осигуряват консумативи на нуждаещите се. На много места се обмисля кампания по набиране на доброволци, които да предоставят храна и лекарства на възрастни, самотни и болни хора.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети