Шест европейски държави изпитват експериментални лечения на COVID-19

DenNews.bg
23.03.2020
размер на текста:

Европа отчаяно търси лек за коронавируса, а в Италия броят на починалите за първи път бе по-малък от тези през последните дни. По данни на СЗО най-голям е броят на заразените и починалите в Европа, като десетте най-засегнати страни са Италия, Испания, Германия, Франция, Швейцария, Великобритания, Нидерландия, Австрия, Белгия и Норвегия.


В Белгия, Великобритания, Германия, Испания, Люксембург и Нидерландия започват клинични изпитания на четири експериментални форми на лечение на коронавируса, предаде Франс прес, цитирайки френското здравно министерство.

Общо в изпитанията ще участват 3200 пациенти. Наблюдения ще се извършват над пациенти, които са хоспитализирани под стриктно наблюдение или са в реанимация.

 

Броят на смъртните случаи в Италия е 651 за денонощие, но това е най-малкият брой починали през последните дни. 5476 души са издъхнали в страната вследствие на усложнения от коронавируса, а общият брой на заболелите нарасна до 59 138 души.
Ломбардия остава най-тежко поразената област от вируса. Там починалите са 3456. Властите в областта поискаха помощ, тъй като няма достатъчно лекари, а от Куба съобщиха, че изпращат екип от доктори и сестри в Италия.

След комунистическата революция от 1959 г. карибският остров изпраща медицински служители в места, засегнати от катастрофи, предимно в бедни страни. Кубински лекари водеха борба срещу холерата в Хаити и срещу ебола в Западна Африка.

52-членният медицински екип обаче е първият случай, при който Куба изпраща спешна помощ на Италия, една от богатите страни в света, отбелязва Ройтерс.

Това е шестият подобен екип, който властите в Хавана изпращат през последните дни за борба с новото заболяване. По-рано бяха изпратени екипи във Венецуела, Никарагуа, Ямайка, Суринам и Гренада.

По данни на Си Ен Ен италианските власти са поискали помощ и от американските въоръжени сили за борба с разпространението на коронавируса. Според източник на ТАСС италианският министър на отбраната Лоренцо Гуерини е поискал помощ от американския си колега Марк Еспър.


Чехия отбеляза първи смъртен случай, дължащ се на коронавируса, предаде Франс прес, цитирайки публикувано вчера съобщение в Туитър на здравния министър Адам Войтех.

"Засегнат от коронавируса пациент почина в Чехия" за първи път, съобщи министърът. Той уточни, че 95-годишният пациент е бил приет в болница на 18 март и е имал и други здравни проблеми.

Досега в Чехия, която има население от 10,7 милиона души, са регистрирани 1120 случая. Шестима пациенти са излекувани. По-рано вчера Войтех съобщи, че 74 заразени с коронавируса са били приети в болница. От тях 19 са постъпили в интензивно отделение.

 

Шведският премиер Стефан Льовен призова сънародниците си да участват в спирането на коронавируса в предавано по телевизията обръщение към нацията, предаде Ройтерс.
По последни данни в страната има 1906 потвърдени случая, което се равнява на 17 заразени на 100 000 души. 21 души починаха вследствие на заболяването.

"Всички ние носим голяма лична отговорност", заяви снощи Льовен. "В живота има някои решителни моменти, когато трябва да направите жертви, не само за собственото си добро, но да поемете и отговорност за тези около вас, за другите хора и за страната ни. Този момент е сега. Денят настъпи", подчерта той.

Броят на пациентите в интензивни отделения на стокхолмски болници нарасна рязко през последните дни. Служители на здравните служби изразиха загриженост от недостига на персонал и предупредиха, че може да се стигне до недостиг на защитни средства за медиците.
"Всички трябва да поемат своята част и това важи и за вас, които сте на възраст над 70 години или част от друга рискова група", подчерта Льовен. Колкото и да е неприятно за изложените на риск да ограничават живота и социалните си контакти, в момента това е необходимо, за да защитят както себе си, така и околните и да позволят на здравните служби да се справят със ситуацията, подчерта премиерът.

Швеция затвори училищата и университетите и забрани събиранията с над 500 участници. Властите препоръчаха на хората над 70-годишна възраст да ограничат контактите си.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети