112 души в 14 града са вече официално диагностицираните с коронавирус у нас

DenNews.bg
20.03.2020
размер на текста:

112 са вече официално потвърдените случаи на коронавирус у нас, пет са новите заразени. Това съобщи началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски тази сутрин.
Заразата е разпространена в 14 града. Във Варна има четирима заразени, в Смолян - трима, в Перник - двама, в Пловдив - двама, Габрово - двама, Плевен - четирима, Ловеч - един, Благоевград - двама, Бургас - двама и в Лом - един.
В софийските болници във ВМА -14 души с коронавирус, в Александровска болница - двама, в "Софиямед" - един, в "Пирогов" - четирима. В "Пирогов" е доказан пациент, който е приет от болница "Токуда" в тежко състояние, интубиран е. Другите трима са в по-леко състояние.

Средно за около 21 дни вирусът се изчиства от организма. Има описани и случаи това да се случва до 37 дни, допълни председателят на оперативния щаб.

Той потвърди, че единият от двамата заразени в Пловдив е лекар. От шест дни той не е на работа, установени са контактите му.
"Приемаме исканията на Столичната лекарска колегия на БЛС да се въведете забрана за напускане на домовете в София, както и да бъдат затворени границите на града като подкрепа за упражнените твърди мерки. Щабът преценява, че към този момент са достатъчно твърдите мерки в София. Имаме готовност и за по-твърди", коментира Мутафчийски.
По-рано от Столичната лекарска колегия настояха да се въведете забрана за напускане на домовете в София, както и да бъдат затворени границите на града. Искането е изпратено до президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на парламента Цвета Караянчева, здравният министър Кирил Ананиев, главният прокурор Иван Гешев, ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.
"Ние от Управителния съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС се обръщаме към Вас, за да благодарим за взетите до този момент мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 и за цялостната организация. По наблюдение на СЛК на БЛС обаче те не се спазват достатъчно от населението на София. Броят на случаите расте, хора, които трябва да са под карантина не я спазват. Масово не се ползват предпазни средства от населението. Много търговски обекти продължават да работят.
Намираме, че дотук въведените мерки трябва да бъдат още по-ограничителни, за да опазят хората от самите тях. Ето защо ние не само предлагаме, направо настояваме да въведете забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София. Според нас тази мярка ще помогне много повече за ограничаване разпространението на коронавируса, за спасението на нашите близки, познати, непознати и всеки един човек.
Политиците и управляващите в тази държава да дадат максимални правомощия на главния прокурор и МВР за овладяване на тази извънредна ситуация", се казва в писмото. Те твърдят, че лекарите имат пълна мобилизация.
„Нека държавата вземе мерки и мобилизира фармацевтичната промишленост за опазване на ресурса от суровини за изработване на изключително важни медикаменти, които много вероятно скоро ще бъдат нужни, следейки съобщенията на научните дружества от Европа и света за производството на медикаменти за борбата с COVID-19 . Нека по възможност ограничим износа на суровини и насочим усилията си към внос на такива суровини и медикаменти, които показват ефективността си в борбата с COVID-19 .", са на мнение от Столичната лекарска колегия.

 

Шефът на оперативния щаб заяви, че е запознат с призива ва столичните лекари за затягане на мерките в града, но на този етап броят на случаите спрямо населението не дава данни и основания за това.
ВМА вече е направила постъпки за внос на лекарство на основата на хидроксихлороквин сулфат.
Този продукт не е разрешен в България и на специален режим на внос. Венцислав Мутафчийски заяви обаче, че не би използвал думата "доказан" по отношение на препарата за лечение на коронавирус, тъй като той е с предполагаем положителен ефект и е включен в препоръчителен списък на Световната здравна организация.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети