От днес започва прием на заявления за записване в детските градини в Дупница

DenNews.bg
02.03.2020
размер на текста:

От днес, 2 март, започва прием на документи за детските градини в община Дупница. Заявления за записване в първа детска група ще продължи до 20 март включително. Тази година в първа група се записват децата, родени през 2017 г. По изключение документи за първа група може да се подават и за деца на две години, но само за групите в селата Джерман, Червен брег и Крайници, т.е. там където няма яслена група.
„Родителите следва да посетят детската градина, която предпочитат и да попълнят на място заявление по образец. Желателно е да носят акта за раждане на детето, който се ползва само за справка на данните на детето. Ако детската градина има няколко сгради, нека родителите попитат къде именно могат да подадат документите. Всяка детска градина ще обяви класирането на 27 март. Записването е в периода 30 март до 3 април включително. Във всяка детска градина има график на дейностите за организиране и провеждане на прием за първа възрастова група. В останалите групи деца се приемат целогодишно при наличие на свободни места“, обясни началникът на отдел образование в Община Дупница Тодор Петков.


Не се очаква да има недостиг на места, като през тази година предстои да бъде открита новопостроената детска градина в жк „Бистрица“, която ще има четири групи.


„Сградата, разположена в центъра на града, на ул. „Христо Ботев", срещу Спортната зала е частна собственост и Общината плаща наем за нейното ползване. Към момента в нея има две групи. Предлагаме на родителите на деца, живеещи в района да ползват общинската сграда в Градската градина, с адрес ул. „Еделвайс" №12. Там можем да съберем една група. С откриването и на новата сграда в жк „Бистрица", смятам че ще има достатъчно места във всички останали детски градини. От една страна ще намалим броя на децата в пригодени сгради, а от друга – ще можем да насочим спестените от наема пари в подобряване на материалната база на детските градини. Освен всичко, целта е и да се намалят до минимум разновъзрастовите групи в полза на учебния процес“, обясни още Петков.
Планира се две промени в мрежата от детски градини.
„Едната е, че ще прехвърлим сградата на „Еделвайс" № 12 на ДГ „Зора", за да се преместят децата без да сменят детската градина. Втората промяна е, че сградата в жк „Бистрица" няма да съществува като самостоятелна детска градина и ще бъде част от ДГ „Слънце". Всички родители, избрали тази сграда следва да подават заявления за записване в ДГ „Слънце". Извършеното през 2016 г. оптимизиране на мрежата от детски градини даде отлични резултати и за кратко имахме идея да продължим с обединяването на детските градини. След подробен анализ на финансовите и кадровите ресурси се реши към момента да запазим сегашната структура на детски градини. В началото на март 2020 г. предстои да се обяви конкурс за директор на ДГ „Слънце"“, обясни още той и поясни, че съгласно параграф 20, ал. 2 в Заключителните разпоредби към Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г., Министерски съвет следва да предприеме необходимите законодателни инициативи за въвеждане на задължително предучилищно образование за 4-годишните.
„Очаква се в най-скоро време да станат ясни намеренията на правителството, сроковете и финансовите параметри. И към момента повечето деца на 4 години са в детските градини. Не вярвам да възникне проблем с осигуряването на места за всички, подлежащи на задължително предучилищно образование“, допълни Петков.


Към момента таксите за 2-4 –годишните деца е в размер на 2,00 лв. на ден, а за 5-6 годишните – 1,70 лв.
Единствено Общински съвет-Дупница има правомощия да промени цитираните такси. Може да се наложи промяна в размера на таксата за 4-годишните, ако стане задължително и при осигурено допълнително финансиране от държавата.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети